Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Agressieve Saban B. schreeuwend in gerechtsgebouw

24 feb
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn 2 reacties

Antalya – Saban B., maandag gearresteerd, stond gisteren voor de rechter in zijn thuisland Turkije. Alle aandacht beviel de agressieve Turkse Duitser maar
matig. Volgens het OM in Nederland blijft hij nog een maand langer vast
zitten.

B. wordt in zijn vaderland verdacht van afpersing en witwassen van crimineel geld dat hij in Nederland verdiende met zijn handel in seksslavinnen. De Turkse Duitser werd gisteren aan het einde van de middag voorgeleid aan de rechter.
Op witwassen van crimineel geld staat in Turkije een straf van twee tot vijf jaar cel. De straf voor afpersing kan oplopen tot meer dan vijf jaar.

Saban B. vluchtte in september uit Nederland tijdens een verlof om zijn pasgeboren kind te bezoeken. Hij dook onder in Turkije. Het einde van zijn vrijheid na zijn vlucht uit Nederland bleek een zware klap voor hem. De ‘prostitutiebaron’, zoals de Turkse pers hem noemt, is naar verluidt gearresteerd na een ruzie met een zakenpartner. Deze zou aangifte hebben gedaan nadat hij door B. in elkaar was geslagen.

Hij verbleef steeds op een ander onderduikadres. En hij waande zich veilig. ,,Hij was totaal in shock,” zegt politiewoordvoerder Akif Aktug. ,,Hij verzette zich niet en toonde totaal geen emotie. We zijn blij dat we Nederland kunnen helpen.”

Gisterochtend brachten twee rechercheurs in burger Saban B. het moderne gerechtsgebouw binnen door dezelfde hoofdingang als familieleden van verdachten en slachtoffers. Om niet herkend te worden, had hij de capuchon van zijn sweatshirt over zijn hoofd getrokken. IJzeren handboeien beperkten zijn bewegingsvrijheid.

Officier van justitie Yusuf Hakki Dogan, die op verzoek van de Nederlandse justitie een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd, liet Saban ruim een uur wachten.

De mensenhandelaar zelf gedroeg zich agressief zodra zijn advocaat door een verslaggever werd benaderd. Woest keek hij de verslaggever aan en schreeuwde: ‘Rot op, kankerlijer’. De rechercheurs en zijn advocaat maanden hem zich rustig te houden.

Daarop kwam onverwachts zijn moeder, die sinds enkele jaren weduwe is, de wachtruimte binnen. Saban stond meteen op. Hij nam haar rechterhand in zijn geboeide handen en kuste deze. Daarna legde hij haar hand tegen zijn voorhoofd op de traditionele Turkse manier die respect uitdrukt. Zijn moeder barstte in snikken uit. Hij drukte haar tegen zich aan en siste: ,,Moeder, niet huilen, die gasten daar zijn van de pers, zeg niets.”

Anderhalf uur duurde het verhoor. Zijn moeder keek met steeds meer woede en minachting naar de twee Nederlandse journalisten en vergat het advies van haar zoon haar mond te houden. Ze kon zich niet langer inhouden en schreeuwde in het Duits: ,,Jullie schrijven alleen maar leugens. Mijn leven is kapot, begrijpen jullie dat?”

2 Comments

 1. Trees schreef:

  Hoe staat het nu eigenlijk met deze zaak, weet u dat?
  De Nederlandse overheid heeft Saban’s paspoort afgepakt, om te voorkomen dat hij zou vluchten (grapjassen). Hij had blijkbaar ook nog een Turks paspoort, want, dat is de reden dat Turkije hem niet uitlevert (Turkije levert geen onderdanen uit). Daar had de Nederlandse overheid blijkbaar niet zo goed over nagedacht. Puntje meenemen in de evaluatie, denk ik dan.

  Maar ik vroeg me af of u wellicht een update heeft…
  mvg Trees

 2. JaneDoe schreef:

  Gezien de aard van de misdaden en het groot aantal slachtoffers en medeplichtigen in deze zaak is het een grote fout geweest van justitie om hem alsnog de toestemming te geven om zijn pasgeborene te bezoeken. Het eerste verzoek om verlof is als ik het niet mis heb zelfs afgewezen. (Terecht als je het mij vraagt) Op dergelijke momenten is het duidelijk te zien dat de ergste straf voor een crimineel toch echt het ontnemen van diens vrijheid is. Dat hij is gevlucht voor de autoriteiten was te verwachten, de acties voorafgaand aan zijn veroordeling zijn ronduit LAF. Maar dat is mijn mening. Ik ben idd ook benieuwd naar een eventuele update m.b.t. deze zaak.

  Gr. Jane

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch