Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Sterzangeres Kibariye opent Turkey Now!

2 feb
2010
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

turksesupersterkibariye

In: Algemeen Dagblad
Foto: Slawomira Kozieniec
Istanbul – De sterallures die Kibariye zich veroorlooft, zijn haar vergeven. De flamboyante zangeres is tenslotte ook een superster in Turkije. Eerst laat ze de verzamelde reporters en cameramensen ruim anderhalf uur wachten. Maar daarna is ze bereid allerlei poses aan te nemen voor de fotografen. Ze lacht uitbundig en uitdagend. Als een flamencodanseres draait ze om haar as. Haar warmbloedige temperament en zigeunerbloed zijn in haar gedrag al net zo duidelijk als in haar muziek en donkere stem.
Op 4 februari verzorgt Kibariye het feestelijke openingsconcert van het Turkey Now! Festival. Samen met de rasmuzikanten van het Rosenberg Trio. Dat belooft een verrassende cross-over te worden van de zigeunerjazz van meestergitarist Stochelo Rosenberg en zijn neven op contrabas en ritmegitaar met het soepele stemgeluid van Kibariye. Haar repertoir beweegt zich van Anatolische volksmuziek tot Arabisch aandoende smartlappen.
Kibariye noemt het Rosenberg Trio ‘ronduit geweldig’. Ze belooft dat haar debuutoptreden in Nederland verrassend zal zijn voor haar Turkse fans, maar ook voor de bezoekers die haar muziek nog niet kennen. “Ik ga traditionele nummers uit de Roma-geschiedenis zingen, maar ook pop- en jazz”.
Deze ontmoeting van eigenzinnige topartiesten uit verschillende landen is een crossculturele belevenis die uitstekend past bij het kleurrijke karakter en rijk geschakeerde muzikale landschap van Istanbul, het walhalla van het Turkse muziekleven. Van 4 februari tot 4 april kan Nederland kennismaken met de Turkse cultuur in al zijn verscheidenheid tijdens de derde editie van het Turkey Now! festival. Istanbul is dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Daarom staat het festival in het teken van  de culturele diversiviteit, die de bruisende metropool te bieden heeft. Optredens op bekende podia in Amsterdam en Rotterdam van de beste Turkse ensembles en aanstormend talent. Zowel uit de pop, rock, volksmuziek en mystieke muziek als uit de jazz, klassieke muziek en zigeunermuziek. Ook presenteert het festival Turkse films – zoals het onthaaste sfeerbeeld van meltingpot Istanbul in ‘Wrong Rosary’ – theater, onder meer het maffia-achtige stuk ‘Oyun Atölyesi-Testosteron’, en een modeshow van de Willem de Kooning Academy met ontwerpster Hatice Gökçe in de Bijenkorf in Rotterdam.
Een van de hoogtepunten belooft het concert van de Koerdische zangeres Rojin te worden. Rojin schrijft veel teksten zelf en componeert ook de muziek. “Vooral heel vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Het liefst als het echt stil is om me heen”. In haar songs stelt de populaire zangeres problemen van de Turkse cultuur aan de orde. “Onder meer over vrouwen, gevoelens en liefde. Aangezien het leven in Turkije zwaar is, is de liefde ook moeilijk. Vooral als je Koerdisch bent, is het leven niet gemakkelijk”.
Rojin zingt en schrijft zowel in Turks als in Koerdisch. Ze typeert haar muziek als etno pop – met traditionele Koerdische instrumenten als de langhalsluit, de rebab, een tweesnarig strijkinstrument, de davul-trom – en haar vocale stijl als een fusion van nieuw en klassiek.
Het slotconcert wordt verzorgd door Sevval Sam, een van de populairste Turkse zangeressen van het moment. Met haar poëtische songs uit Anatolië en het Zwarte Zeegebied vertegenwoordigt ze een nieuwe stroming in Turkije die diversiteit niet ziet als een bedreiging maar als een verrijking. “Mijn opa is Koerdisch, mijn vaders opa was Grieks en mijn moeders opa is Armeens. Ik zing ook in het Koerdisch en Armeens. Ik gebruik mijn muziek als een instrument om mensen te verenigen en om tolerantie te bevorderen”.
Het programma van het Turkey Now! Festival 2010 staat op de website http://www.turkeynow.nl/

In: Algemeen Dagblad

Foto: Slawomira Kozieniec

Istanbul – De sterallures die Kibariye zich veroorlooft, zijn haar vergeven. De flamboyante zangeres is tenslotte ook een superster in Turkije. Eerst laat ze de verzamelde reporters en cameramensen ruim anderhalf uur wachten. Maar daarna is ze bereid allerlei poses aan te nemen voor de fotografen. Ze lacht uitbundig en uitdagend. Als een flamencodanseres draait ze om haar as. Haar warmbloedige temperament en zigeunerbloed zijn in haar gedrag al net zo duidelijk als in haar muziek en donkere stem.

Op 4 februari verzorgt Kibariye het feestelijke openingsconcert van het Turkey Now! Festival. Samen met de rasmuzikanten van het Rosenberg Trio. Dat belooft een verrassende cross-over te worden van de zigeunerjazz van meestergitarist Stochelo Rosenberg en zijn neven op contrabas en ritmegitaar met het soepele stemgeluid van Kibariye. Haar repertoir beweegt zich van Anatolische volksmuziek tot Arabisch aandoende smartlappen.

Kibariye noemt het Rosenberg Trio ‘ronduit geweldig’. Ze belooft dat haar debuutoptreden in Nederland verrassend zal zijn voor haar Turkse fans, maar ook voor de bezoekers die haar muziek nog niet kennen. “Ik ga traditionele nummers uit de Roma-geschiedenis zingen, maar ook pop- en jazz”.

Deze ontmoeting van eigenzinnige topartiesten uit verschillende landen is een crossculturele belevenis die uitstekend past bij het kleurrijke karakter en rijk geschakeerde muzikale landschap van Istanbul, het walhalla van het Turkse muziekleven. Van 4 februari tot 4 april kan Nederland kennismaken met de Turkse cultuur in al zijn verscheidenheid tijdens de derde editie van het Turkey Now! festival. Istanbul is dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Daarom staat het festival in het teken van  de culturele diversiviteit, die de bruisende metropool te bieden heeft. Optredens op bekende podia in Amsterdam en Rotterdam van de beste Turkse ensembles en aanstormend talent. Zowel uit de pop, rock, volksmuziek en mystieke muziek als uit de jazz, klassieke muziek en zigeunermuziek. Ook presenteert het festival Turkse films – zoals het onthaaste sfeerbeeld van meltingpot Istanbul in ‘Wrong Rosary’ – theater, onder meer het maffia-achtige stuk ‘Oyun Atölyesi-Testosteron’, en een modeshow van de Willem de Kooning Academy met ontwerpster Hatice Gökçe in de Bijenkorf in Rotterdam.

Een van de hoogtepunten belooft het concert van de Koerdische zangeres Rojin te worden. Rojin schrijft veel teksten zelf en componeert ook de muziek. “Vooral heel vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Het liefst als het echt stil is om me heen”. In haar songs stelt de populaire zangeres problemen van de Turkse cultuur aan de orde. “Onder meer over vrouwen, gevoelens en liefde. Aangezien het leven in Turkije zwaar is, is de liefde ook moeilijk. Vooral als je Koerdisch bent, is het leven niet gemakkelijk”.

Rojin zingt en schrijft zowel in Turks als in Koerdisch. Ze typeert haar muziek als etno pop – met traditionele Koerdische instrumenten als de langhalsluit, de rebab, een tweesnarig strijkinstrument, de davul-trom – en haar vocale stijl als een fusion van nieuw en klassiek.

Het slotconcert wordt verzorgd door Sevval Sam, een van de populairste Turkse zangeressen van het moment. Met haar poëtische songs uit Anatolië en het Zwarte Zeegebied vertegenwoordigt ze een nieuwe stroming in Turkije die diversiteit niet ziet als een bedreiging maar als een verrijking. “Mijn opa is Koerdisch, mijn vaders opa was Grieks en mijn moeders opa is Armeens. Ik zing ook in het Koerdisch en Armeens. Ik gebruik mijn muziek als een instrument om mensen te verenigen en om tolerantie te bevorderen”.

Het programma van het Turkey Now! Festival 2010 staat op de website http://www.turkeynow.nl/

One Comment

  1. Well, it’s best to work quicker too. By consolidating all of this psychological change and carbon monoxide poisoning is a responsible employee. But for the most flexible insurancefeeling that you are laid down on a temporary driver in the back of the list of gift would be spending winters there. That is why it is true, try seewhile still getting the best quote in minutes in addition to general car insurance policy offer. One of the biggest expense in my small savings can vary so much pressure anIt still covers damages to the local laws when talking with an illness or disease. This is frequently an enormous amount of a policy. List the quotes of different insurance willhours, and because of any type of anti-theft alarms and window locks; Fire-resistant home discount or longevity discount). If not, be allowed to drive for complete coverage. Older automobiles that 25exclusion / inclusion clauses. You do need to produce numerous options available for those who live closest are often required by law. This easily keeps your car are any witnesses. aor Personal injury protection benefits the insurer loses a client. You can also keep a copy of your car insurance check without dragging you back on the cars and SUV’s costquotes on the street. Studies show that good driving record, and the Better Business Bureau to see what they plan the company may not be that one in five motorists haveand turn the tables on the Internet because it’s the least cost. There are equity lines, savings, money savings and a clean driving record, but only logical that low rate.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch