Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Rojin: Koerdische etno pop

31 jan
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Rojin betekent zowel ‘zon’ als ‘licht’. “Net als de indianen geven Koerden hun kinderen graag poëtische namen die te maken hebben met de natuur”, legt de Koerdische zangeres Rojin uit. “Namen als rivier, jager, gazelle. Want veel Koerden zijn traditioneel en leven nog dicht bij de natuur.

In haar muziek komt die poëtische traditie ook tot uitdrukking. Zoals op haar eerste album uit 2000. Rojin schrijft veel teksten zelf en componeert ook de muziek. “Vooral heel vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Het liefst als het echt stil is om me heen”.
In haar songs stelt de populaire zangeres problemen van de Turkse cultuur aan de orde. “Onder meer over vrouwen, gevoelens en liefde. Aangezien het leven in Turkije zwaar is, is de liefde ook moeilijk. Vooral als je Koerdisch bent, als je naam Rojin is, is het leven niet gemakkelijk”.

De basis voor haar muziek werd gelegd op de conservatoria in de zuidoostelijke stad Adana, waar ze opgroeide, en in de hoofdstad Ankara.
Rojin zingt en schrijft zowel in Turks als in Koerdisch. Ze typeert haar muziek als etno pop – met traditionele Koerdische instrumenten als de baglama (luit met lange hals), de rebab (tweesnarig strijkinstrument), de davul-trom – en haar vocale stijl als een fusion van nieuw en klassiek.
Een voorkeur voor songs in Koerdisch of Turks wil ze niet uitspreken. “Dat is net zo moeilijk als kinderen vragen of ze meer van hun vader of hun moeder houden. Ik houd van beide talen”.
De Turkse staatsideologie heeft het bestaan van de Koerdische taal en cultuur lang ontkend. In 2003 arresteerde de politie haar, omdat ze een folk-song in het Koerdisch had gezongen tijdens het Dogu Beyazit festival. Begin 2009 opende de regering een tv-kanaal TRT-6 dat alleen maar in het Koerdisch uitzendt. “Ik vond het een goed initiatief”, zegt Rojin. “Daarom deed ik mee met mijn eigen programma. Maar omdat ik gecensureerd werd en werd behandeld als een potentiële crimineel heb ik de samenwerking verbroken”.
Rojin zal twee concerten in Nederland geven in het kader van het Turkey Now Festival
27 maart: Podium Mozaïek (Amsterdam), 21:00 uur
28 maart: WMDC (Rotterdam), 20:30 uur
http://www.turkeynow.nl/
http://www.rojinrojin.com/yeni/default.asp
Rojin betekent zowel ‘zon’ als ‘licht’. “Net als de indianen geven Koerden hun kinderen graag poëtische namen die te maken hebben met de natuur”, legt de Koerdische zangeres Rojin uit. “Namen als rivier, jager, gazelle. Want veel Koerden zijn traditioneel en leven nog dicht bij de natuur.

In haar muziek komt die poëtische traditie ook tot uitdrukking. Zoals op haar eerste album uit 2000. Rojin schrijft veel teksten zelf en componeert ook de muziek. “Vooral heel vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Het liefst als het echt stil is om me heen”.

In haar songs stelt de populaire zangeres problemen van de Turkse cultuur aan de orde. “Onder meer over vrouwen, gevoelens en liefde. Aangezien het leven in Turkije zwaar is, is de liefde ook moeilijk. Vooral als je Koerdisch bent, als je naam Rojin is, is het leven niet gemakkelijk”.

De basis voor haar muziek werd gelegd op de conservatoria in de zuidoostelijke stad Adana, waar ze opgroeide, en in de hoofdstad Ankara.

Rojin zingt en schrijft zowel in Turks als in Koerdisch. Ze typeert haar muziek als etno pop – met traditionele Koerdische instrumenten als de baglama (luit met lange hals), de rebab (tweesnarig strijkinstrument), de davul-trom – en haar vocale stijl als een fusion van nieuw en klassiek.

Een voorkeur voor songs in Koerdisch of Turks wil ze niet uitspreken. “Dat is net zo moeilijk als kinderen vragen of ze meer van hun vader of hun moeder houden. Ik houd van beide talen”.

De Turkse staatsideologie heeft het bestaan van de Koerdische taal en cultuur lang ontkend. In 2003 arresteerde de politie haar, omdat ze een folk-song in het Koerdisch had gezongen tijdens het Dogu Beyazit festival. Begin 2009 opende de regering een tv-kanaal TRT-6 dat alleen maar in het Koerdisch uitzendt. “Ik vond het een goed initiatief”, zegt Rojin. “Daarom deed ik mee met mijn eigen programma. Maar omdat ik gecensureerd werd en werd behandeld als een potentiële crimineel heb ik de samenwerking verbroken”.

Rojin zal twee concerten in Nederland geven in het kader van het Turkey Now Festival

27 maart: Podium Mozaïek (Amsterdam), 21:00 uur

28 maart: WMDC (Rotterdam), 20:30 uur

http://www.turkeynow.nl/

http://www.rojinrojin.com/yeni/default.asp

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch