Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije arresteert 120 al-Qaeda verdachten

23 jan
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

25043946Istanbul – De Turkse politie heeft gisteren in Istanbul en in andere delen van Turkije 120 al-Qaeda verdachten gearresteerd, onder wie het hoofd van al-Qaeda in Turkije, Serdar El-Basa. Afgelopen maandag werden er ook al 34 al-Qaeda verdachten opgepakt in de hoofdstad Ankara en de zuidoostelijke stad Adana. Materiaal om bommen te maken, valse paspoorten, wapens en munitie zijn in beslag genomen.

Er zou een komplot worden beraamd voor het plegen van zelfmoordaanslagen in Afghanistan tegen Turkse militairen. Turkije heeft een contingent van 1600 militairen in Afghanistan; non-combattanten die daar zijn om het Afghaanse leger op te leiden.

Voorts zouden ze van plan zijn geweest om aanslagen op de Turkse politie te plegen. Een van de arrestanten is een docent aan de universiteit van de oostelijke stad Van, in de buurt met de Iraanse grens. Hij zou in contact staan met al-Qaeda opleidingskampen in Afghanistan en studenten hebben gerecruteerd om naar Afghanistan te gaan.

Agenten van de Turkse inlichtingendiensten en de contra-terreurbrigades zijn de al-Qaeda verdachten op het spoor gekomen na het verhoor in Istanbul van Defne Bayrak. Zij is de Turkse weduwe van de Jordaanse dubbelagent Khalil al-Balawi. Deze Palestijnse arts die zowel voor de CIA, de Jordaanse geheime dienst als al-Qaeda werkte, voerde op 30 december een zelfmoordaanslag uit op een Amerikaanse militaire basis in Afghanistan waarbij 7 CIA-agenten om het leven kwamen.

Turkse sympathisanten van al-Qaeda voerden in 2003 – na de Amerikaanse invasie van Irak – vier spectaculaire zelfmoordaanslagen uit in Istanbul. Op het Britse consulaat, op een Britse bank en op twee synagoges. Daarbij vielen in totaal 58 doden en ruim 750 gewonden. En in 2008 werden drie agenten en drie Turkse extremisten gedood toen zij een aanval uitvoerden op het Amerikaanse consulaat.

Vrijwel alle Turken zijn moslim, maar er bestaat amper steun voor de radicale jihadisten die al-Qaeda willen helpen met aanslagen. Wel is een grote meerderheid van de Turkse bevolking tegen het Amerikaanse optreden in Irak en Afghanistan.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch