Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bedelende kleuter bijna doodgemarteld

16 jan
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

93918192In: AD

Istanbul – Bedrettin, een Turks straatjochie van vijf, kon het bijna niet meer navertellen. Straatvegers dachten in de buurt van de Halicoglu bushalte in Istanbul tussen een hoop huishoudelijk afval een versleten etalagepop van een kind te zien. Ze konden hun ogen niet geloven toen ze een bewusteloos, zwaar toegetakeld kleuter aantroffen met een waslijn rond zijn nek geknoopt.

Op de afdeling intensieve zorg van het Okmeydani ziekenhuis stelden artsen vast dat Bedrettin over heel zijn lichaam steekwonden en blauwe plekken had. Een van zijn handen en een oor waren herhaaldelijk met een mes toegetakeld. In zijn hals zaten rode strepen door de poging hem te wurgen. Zijn schedel heeft op diverse plaatsen scheurtjes doordat hij geboeid van een brug was gegooid. Hij was bijna doodgemarteld door drie andere straatkinderen die hem wilden straffen omdat hij papieren zakdoekjes in ‘hun’ wijk verkocht.

Bedrettin ligt nog steeds op de afdeling intensieve zorg in kritieke maar stabiele toestand. Het Turkse publiek, de media en de autoriteiten hebben met afschuw gereageerd op het lot van de kleuter. Sinds hij aan de dood ontsnapte zijn er meer schokkende details bekendgeworden over het leven en de achtergrond van het jochie.

Hij wordt al sinds hij twee jaar is door zijn vader en ooms gedwongen om te bedelen en zakdoekjes te verkopen. Zowel zijn moeder als hij worden geslagen als ze weigeren de straat op te gaan.

Justitie en kinderbescherming zijn zwaar tekortgeschoten. Sinds 2006 is de kleuter vijf keer opgepakt door politie en maatschappelijk werkers. Maar elke keer moest Bedrettin terug naar huis. Zijn ouders kregen alleen een waarschuwing en een boete. Ook zijn vier broertjes en zusjes zijn herhaaldelijk opgepakt wegens bedelen, maar geen van hen werd in de armen genomen van de kinderbescherming. De staatssecretaris voor vrouwen en kinderen heeft inmiddels aangekondigd dat een procedure is gestart om de vader en moeder te ontzetten uit de ouderlijke macht.

Het gezin komt uit een dorpje in het zuidoosten van Turkije. Vreemd is dat driekwart van de 2000 inwoners daar in zijn levenonderhoud voorziet door te bedelen. Diverse dorpelingen hebben aardig wat geld en zijn eigenaars van tankstations, bedrijven en rijden in dikke auto’s en hebben altijd de nieuwste electronica. Een van de ooms van Bedrettin zegt dat bedelen een familitraditie is die overgaat van vader op zoon. “Het is een gewoonte. Het is gemakkelijk verdiend. Mijn kleinkinderen zullen ook bedelen”, zegt een van de ooms.

Turkije sloot zich in 1990 aan bij de VN Conventie voor de Rechten van het Kind. En de afgelopen jaren is de Turkse wetgeving op veel punten ten gunste van kinderen gemoderniseerd. Het grote probleem is de lakse houding van de autoriteiten om de wetten toe te passen. “Er is gewoon een gebrek aan politieke wil”, zegt Öztürk Türdogan, voorzitter van de Turkse vereniging voor mensenrechten IHD. Vanuit de kinderen bekeken is de overheid verantwoordelijk, zo zegt hij. “Als kinderen op straat leven zijn er twee opties voor de overheid: financiële steun aan hun arme ouders zodat de kinderen thuis kunnen blijven of naar school gaan, of de kinderen onttrekken aan het ouderlijk gezag en de zorg overdragen aan de kinderbescherming”.

Yusuf Kulca, die zelf als kind moest bedelen en die nu straatkinderen helpt met zijn stichting Kinderen voor Hoop, heeft een dringend advies aan toeristen en Turken. “Koop nooit iets van bedelende kinderen, want het komt niet hen ten goede maar degenen die hen daartoe dwingen. De enige manier om deze kinderen echt te helpen is niets van hen kopen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch