Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Justitie probeert uit alle macht Saban B. in Turkse cel te krijgen

11 jan
2010
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Marc Guillet en Dennis Jansen

in: Algemeen Dagblad

Antalya/Den Haag – De ontsnapte mensenhandelaar Saban B.  moet zijn 15 jaar celstraf wellicht toch uitzitten in Turkije als hij ooit in zijn geboorteland wordt ontdekt. Justitie voert drukke onderhandelingen met de Turkse collega’s of zijn straf in dat land kan worden overgenomen.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat B. naar zijn geboorteland is gevlucht. De Telegraaf beweert zelfs dat hij er in  badplaats Antalya met anderen een disco runt. Maar de eigenaar van deze discotheek wees gisteravond tegen verslaggevers van het Algemeen Dagblad  alle beschuldigingen van de hand. De Turk woonde zelf dertien jaar in Nederland, onder meer in Arnhem en Maassluis. Toch zegt hij Saban absoluut niet te kennen. ,,Saban is niet de eigenaar, dat ben ik. Ik ken die man niet eens, alleen uit de media,” zegt Mesut Ertürk, die de disco een jaar geleden begon.

De ondernemer kondigt aan stappen te ondernemen naar aanleiding van alle publicaties. ,,Ik krijg verschrikkelijk veel last van deze berichtgeving. Straks verlies ik in het belangrijke toeristenseizoen klanten, omdat ze denken dat die Saban de eigenaar is,” aldus Ertürk.

Uitlevering van Saban B. is bij een eventuele arrestatie uitgesloten: het land levert geen onderdanen uit. ,,Het belangrijkste is dat Saban zijn straf niet ontloopt,” zegt woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Saban ontsnapte in september tijdens verlof. Hij was veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor vrouwenhandel en gedwongen prostitutie. Meer dan honderd vrouwen werden slachtoffer van zijn bende. De criminele organisatie dwong hen tot prostitutie en mishandelde de vrouwen geestelijk en lichamelijk. Enkele van hen moesten zijn initialen SB in de nek laten tatoeëren, abortussen plegen en de borsten laten vergroten.

Na zijn vlucht werd de Turk ook nog eens bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel voor  een dubbele poging tot moord en poging tot vrouwenhandel.

In november bezochten een officier van justitie en rechercheurs van de Nationale Recherche collega’s in Antalya, de badplaats waar de familie B. een huis heeft.

Volgens het landelijk parket is daarbij ‘gepeild’ of de Turken zelf een strafrechtelijk onderzoek kunnen instellen tegen Saban. Hij zou er kunnen worden vervolgd voor het witwassen van geld. Ook is gevraagd of zijn Nederlandse celstraf door de Turken kan worden overgenomen.

Justitie vermoedde direct na de ontsnapping dat B. naar Turkije was gevlucht. Nederland heeft echter geen uitleveringsverdrag met dit land. En ook al duikt B. op, dan nog staat justitie op dit moment machteloos. ,,Al zouden we weten waar hij is, dan kunnen we nog niets. Voordeel is dan wel dat we niet verder hoeven te zoeken in andere landen,” zegt De Bruin.

Achter de schermen wordt echter druk onderhandeld om wel actie te kunnen ondernemen zodra Saban B. opduikt. Minister Hirsch Ballin heeft de hoop niet opgegeven. ,,Het Openbaar Ministerie is in onderhandeling met de Turkse autoriteiten hoe kan worden bewerkstelligd dat Saban B. zijn straf niet ontloopt. Daar zijn mogelijkheden voor. Zo kunnen afspraken worden gemaakt dat hij daar zijn straf uitzit.”

Volgens advocaat Gerard Spong, die Saban B. verdedigt, heeft Turkije nog nooit een Nederlandse straf overgenomen. ,,Daar is een verdrag voor nodig en dat is er bij mijn weten niet. Hoewel een kwestie altijd aanleiding kan zijn zo’n verdrag op te stellen. Al zal het Saban niet ontgaan of zo’n verdrag er komt,” zegt de raadsman, die niet wil zeggen of hij zijn cliënt geregeld spreekt.

Kamerlid Fred Teeven noemt een nieuwe overeenkomst met de Turken wellicht overbodig. Volgens hem is er vermoedelijk nog een oud verdrag, waardoor Turkije Nederlandse vonnissen overneemt.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch