Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije wil Sint Nicolaas terug

30 dec
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

saintnicolasy th

ISTANBUL – Christelijke toeristen die de kerk van Sint Nicolaas bezoeken in het Turkse Demre zijn altijd teleurgesteld wanneer ze ontdekken dat zijn graftombe leeg is. Als het aan minister Ertugrul Güney (Cultuur en Toerisme) ligt gaat dat spoedig veranderen.

De minister maakte bekend dat Turkije voorbereidingen treft om het skelet van de heilige terug te vragen aan Italië waar het ruim 900 jaar geleden arriveerde.

De wieg van de Griekse bisschop Nicolaas stond in Patara, het huidige Demre, in de buurt van Antalya. Hij werd in 245 geboren in een rijke familie en kreeg een goede opleiding. Als bisschop van Myra werd hij bekend om zijn hulpvaardigheid en zijn wonderen. Hij geldt als de patroonheidlige voor zeelieden, kinderen, handelaren en studenten en wordt zowel door katholieken als orthodoxe christenen aanbeden.

Italiaanse handelaren haalden in 1087 de stoffelijke resten uit zijn graf en smokkelden het skelet het land uit naar Bari, in het zuiden van Italië, waar ze werden bijgezet in een kerk.

“De stoffelijke resten moeten naar hier terugkeren”, aldus minister Güney. Een termijn wilde hij niet noemen. Wel benadrukte hij dat Turkije eerst van plan is te bewijzen dat het de historische schat op de best mogelijke manier kan tentoonstellen en bewaken voor bij Italië het officiële verzoek wordt ingediend.

Turkije wil ook kunstschatten uit Turkije die elders in de wereld in musea liggen terughebben. “Wij willen alles terug, want elk historisch stuk dient tentoongesteld te worden waar het thuishoort”.

De Italiaanse grafrovers uit 1087 lieten een paar botfragmenten van Sint Nicolaas achter.  Het gaat om delen van zijn kaakbeenderen en botten van zijn gezicht. Deze liggen in een speciaal deel van het museum van Antalya. Elk jaar worden ze bezocht door honderdduizenden toeristen.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch