Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije verbiedt enige Koerdische partij

12 dec
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: De Morgen

Istanbul – Het hoogste gerechtshof in Turkije heeft gisteren de enige legale Koerdische partij buiten de wet gesteld. De Koerdische Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) heeft volgens het Constitutionele Hof banden met de gewapende rebellen van de PKK.

“Als partij hebben zij onvoldoende afstand genomen van geweld”, aldus Hasim Kilic, de voorzitter van het hof. “Door haar acties en verklaringen werd de partij een brandhaard van terrorisme tegen de ondeelbaarheid van de staat”. Het rechtscollege stemde unaniem voor het verbod.

In de afgelopen 30 jaar heeft Turkije 13 partijen gesloten wegens hun standpunten en activiteiten inzake de Koerdische kwestie. Het controversiële besluit van gisteren wordt door waarnemers gezien als een klap voor de fragiele Turkse democratie en voor het recht op vrije meningsuiting.

Het hof besloot tevens de meest charismatische leiders van de DTP, onder wie voorzitter Ahmet Türk en Leyla Zana, een beroepsverbod op te leggen van vijf jaar. In die tijd mogen deze 37 geen nieuwe partij oprichten of lid worden van een nieuwe Koerdische partij.

Türk, die ook zijn zetel in het parlement verliest, zei dat ‘Turkije het problem niet zal oplossen door deze partij te verbieden’. “Mijn strijd eindigt niet met het opheffen van de partij”.

De Europese Unie had vooraf gewaarschuwd dat het sluiten van de DTP een schending zou betekenen van de politieke rechten van de Koerdische minderheid. De Turkse justitie overtreedt hiermee de criteria die sinds 1999 in Europa gelden voor de bescherming van politieke partijen. Volgens die regels is het ontbinden van een partij alleen gerechtvaardigd als deze ‘geweld propageert of geweld gebruikt om de democratische orde omver te werpen’.

De Koerdische partij wordt algemeen gezien als de politieke spreekbuis van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). De DTP spreekt tegen dat zij banden heeft met de PKK, maar weigert de PKK een terrorristische organisatie te noemen. Daarnaast zwaaien haar aanhangers altijd met vlaggen van de PKK en met grote foto’s van PKK-leider Öcalan.

De spanningen tussen Koerden en Turken zijn de afgelopen dagen geëscaleerd als gevolg van de dreigende opheffing van de DTP, de klachten over de nieuwe, kleinere gevangeniscel van Öcalan en de dood van zeven militairen die bij een aanslag van de PKK omkwamen.

Bij de algemene verkiezingen in 2007 werden er 20 nationalistische Koerden van de Demokratik Toplum Partisi gekozen in het parlement. In maart van dit jaar won deze partij de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen in negen Koerdische provincies in het zuidoosten van Turkije met 2,1 miljoen stemmen.

Sluiting van de partij zal naar verwachting leiden tot een verdere radicalisering van de nationalistische Koerden. Het brengt ook het initiatief van de regering in gevaar om een politieke oplossing te vinden voor de Koerdische kwestie.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch