Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Sluiting Koerdische partij in Turkije dreigt

9 dec
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: De Morgen

Istanbul – In Turkije dreigt opnieuw een Koerdische partij buiten de wet te worden gesteld. Gisteren begon het Constitutionele Hof in Ankara met de controversiële zaak. Volgens Abdurrahman Yalcinkaya, de hoogste openbare aanklager in Turkije, dient de Koerdische Partij voor een Democratische Samenleving (DTP) verboden te worden. De partij zou een ‘bolwerk’ zijn voor ‘separatistische activiteiten’ wegens haar banden met gewapende rebellen van de PKK.

Het hoogste rechtscollege kan volgens de grondwet pas tot ontbinding van een partij overgaan als tenminste zeven van de elf magistraten voor stemmen. In Koerdische kringen zijn er weinigen die geloven dat het hof niet zal overgaan tot het sluiten van de partij. In de afgelopen 45 jaar zijn er 24 partijen buiten de wet gesteld. Het ging vooral om partijen met een islamitische, communistische of Koerdische signatuur.

In de aanklacht tegen de Demokratik Toplum Partisi wordt ook geëist dat 221 vooraanstaande leden van de DTP  een beroepsverbod moet worden opgelegd voor een periode van vijf jaar. Het gaat onder meer om partijleider Ahmet Türk en zeven andere parlementariërs.

De Europese Unie – waarvan Turkije kandidaat-lid is – heeft gewaarschuwd  dat het sluiten van de DTP een schending is van de politieke rechten van de Koerdische minderheid. Met het initiatief tegen de Koerdische partij schendt de Turkse justitie de criteria die sinds 1999 in Europa gelden voor de bescherming van politieke partijen. Volgens die regels is het ontbinden van een partij alleen gerechtvaardigd als deze ‘geweld propageert of geweld gebruikt om de democratische orde omver te werpen’.

De Koerdische partij wordt algemeen gezien als de politieke spreekbuis van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), die door Turkije, de EU en de Verenigde Staten is aangemerkt als een terroristische organisatie. De DTP spreekt tegen dat zij banden heeft met de PKK), maar weigert de PKK een terrorristische organisatie te noemen. Daarnaast

zwaaien haar aanhangers tijdens demonstraties en manifestaties altijd met vlaggen van de PKK en met grote foto’s en posters van de tot levenslang veroordeelde Abdullah Öcalan.

De spanningen tussen Koerden en Turken escaleren als gevolg van de dreigende opheffing van de DTP, de klachten over de nieuwe, kleinere gevangeniscel van Öcalan en een opvallende aanslag tegen een legerpatrouille in het noordelijke Tokat waar de PKK zelden of nooit opereert.

Maandag werden zeven Turkse militairen gedood toen ze in Tokat vanuit een hinderlaag met automatische wapens werden beschoten. DTP-leider Ahmet Türk veroordeelde de aanslag als ‘een provocatie van een schimmige groep’ bedoeld om druk uit te oefenen op het Constitutionele Hof. Gisteren werden de soldaten begraven, wat leidde tot een nieuwe golf van nationalisme. Overal in Turkije hingen mensen vlaggen uit de ramen. In diverse steden waren er spontane demonstraties van nationalisten tegen ‘de terroristen van de PKK’. En tijdens de begrafenissen scandeerden toeschouwers ‘martelaren sterven niet, het vaderland is ondeelbaar’.

Bij de algemene verkiezingen in de zomer van 2007 werden er 20 nationalistische Koerden van de Demokratik Toplum Partisi gekozen in het parlement. In maart van dit jaar won deze partij de gemeenteraads- en provinciale verkiezingen in negen Koerdische provincies in het zuidoosten van Turkije met 2,1 miljoen stemmen.

Sluiting van de partij zal niet alleen leiden tot een verdere radicalisering van de nationalistische Koerden, maar brengt ook het initiatief van de regering in gevaar om een politieke oplossing te vinden voor de burgeroorlog tussen Koerdische en Turkse nationalisten die al 25 jaar duurt en zeker 45.000 levens heeft gekost. De DTP heeft haar samenwerking met de regering wat betreft het project voor meer politieke en culturele rechten voor de Koerden al opgezegd uit protest tegen de verslechterde huisvesting voor Öcalan in de gevangenis op het eilandje Imrali.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch