Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Dode bij rellen in Koerdische steden wegens Öcalan

6 dec
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – Protesten in vijf Koerdische steden tegen de behandeling van PKK-leider Öcalan zijn uitgelopen op geweldadige confrontaties met de oproerpolitie. In Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije, is bij rellen een student om het leven gekomen.

De protesten waren gericht tegen de kleinere cel waarheen de tot levenslang veroordeelde PKK-leider is overgebracht. Öcalan (61) heeft tegenover zijn advocaten geklaagd dat hij zich in deze cel ‘half dood’ voelt. En de aan de PKK gelieerde Koerdische DTP partij claimde dat de nieuwe cel van Öcalan de helft kleiner is dan zijn oude cel, van 12 naar 6 vierkante meter. Die klacht leidde de afgelopen dagen al tot rellen in diverse Koerdische steden.

De Turkse regering van premier Erdogan spreekt tegen dat de omstandigheden voor de PKK-leider zijn verslechterd. Minister van Justitie Ergin heeft foto’s vrijgegeven van de nieuwe cel in het moderne gevangeniscomplex. “De oude cel was 11,98 vierkante meter en de nieuwe is 11,81 vierkante meter. Het gaat om een verschil van slechts 17 vierkante centimeter”, aldus de minister.

Daarnaast heeft Ankara de Commissie ter Voorkoming van Marteling van de Raad van Europa uitgenodigd om de cel en het nieuwe gevangenisregime van Öcalan te komen inspecteren.

De huidige onrust onder de Koerden in Turkije en Europa wordt verder vergroot door het dreigende verbod op de Koerdische partij DTP. Dinsdag begint het

hoogste gerechtshof van Turkije de zaak waarin beslist zal worden of de

partij verboden moet worden – zoals haar voorganger – ‘wegens banden met een

terroristische organisatie’ (PKK). De Koerdische partij heeft 21 zetels in het Turkse parlement en won de plaatselijke verkiezingen in negen Koerdische provincies in maart van dit jaar.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch