Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse politie in het zadel

4 dec
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Politie te paard is een zeldzaam verschijnsel in Turkije. Tijdens parades in de hoofdstad Ankara zijn er wel eens enkele te zien. Maar professioneel politiewerk met een paard staat nog in de kinderschoenen. Dat gaat snel veranderen. Dankzij de Nederlandse politie.

In de populaire badplaats Antalya geven Arie de Jong en Johan Blom tot eind deze week weer les aan leerlingen van de pas opgerichte bereden politie. “Het zijn wel politiemensen. En ze kunnen wel paard rijden. Maar om politievaardigheden op een paard uit te voeren, komt toch heel wat meer kijken”, zegt Arie de Jong (56). “Het gaat in eerste instantie om basisvaardigheden die ze kunnen gebruiken bij de openbare orde. Hoe zij een paard moeten wennen aan vreemde objecten. Hoe zij vanaf het paard publiek moeten benaderen en aanspreken. Daarnaast leren ze de techniek van het aanhouden van een verdachte vanaf het paard en het begeleiden van groepen mensen”.

De Jong is een oude rot in het vak. Hij werkt al 35 jaar met politiepaarden. In het zand van een manege laat hij zich als een ‘verdachte’ wegvoeren door twee van de 26 Turkse politieagenten te paard. Niet alleen cursisten uit Antalya. Ook uit Ankara en Izmir.

Zeven van de deelnemers zijn geselecteerd om trainer te worden. Abdullah (25) is een van hen. “Bij de Nederlandse politie zit zoveel ervaring en vakbekwaamheid. Voor ons is het belangrijk om professioneler te worden. We leren hoe we onze manier van rijden kunnen verbeteren. Hoe we met collega’s zonder paard kunnen samenwerken op straat. We zijn ook een week in Nederland geweest. Als we volgende maand ons examen halen, mogen we andere Turkse collega’s gaan opleiden voor de bereden politie”.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een subsidie van 92.000 euro beschikbaar gesteld voor het project, dat wordt uitgevoerd door het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

“Het moeilijkste van de cursus is het vinden van een balans tussen het karakter van het paard en het karakter van de ruiter”, zegt hoofdtrainer Arie de Jong “Het paard moet geschoold worden om niet bang te zijn in rumoerige situaties. Een paard is een vluchtdier. Als hij iets eng vindt dan draait hij om en loopt zo hard mogelijk weg. Dat zit in zijn natuur. In tegenstelling tot honden. Die gaan in de aanval bij gevaar.”

Van cultuurverschillen in Turkije in de omgang met paarden is volgens De Jong geen sprake. “Het grootste praktische probleem is dat diverse paarden waar zij in Antalya mee moeten werken niet echt geschikt zijn voor het politiewerk”.

Tijdens de lessen van de Nederlandse instructeurs leren de Turkse politiemensen waar ze op moeten letten om te zien of een paard het in zich heeft om een goed politiepaard te worden. “Hij mag angst vertonen voor het onbekende, maar hij moet wel gehoorzaam aan de ruiter blijven en uiteindelijk het gevraagde uitvoeren. Dat dit niet in één keer lukt is niet zo erg; daar is de training voor”, aldus De Jong. “Maar een paard dat in de training ongewenst gedrag vertoont – steigeren of omdraaien – en dit blijft doen is een paard dat ongeschikt is voor de bereden politie”.

Politie te paard is een zeldzaam verschijnsel in Turkije. Tijdens parades in de hoofdstad Ankara zijn er wel eens enkele te zien. Maar professioneel politiewerk met een paard staat nog in de kinderschoenen. Dat gaat snel veranderen. Dankzij de Nederlandse politie.
In de populaire badplaats Antalya geven Arie de Jong en Johan Blom tot eind deze week weer les aan leerlingen van de pas opgerichte bereden politie. “Het zijn wel politiemensen. En ze kunnen wel paard rijden. Maar om politievaardigheden op een paard uit te voeren, komt toch heel wat meer kijken”, zegt Arie de Jong (56). “Het gaat in eerste instantie om basisvaardigheden die ze kunnen gebruiken bij de openbare orde. Hoe zij een paard moeten wennen aan vreemde objecten. Hoe zij vanaf het paard publiek moeten benaderen en aanspreken. Daarnaast leren ze de techniek van het aanhouden van een verdachte vanaf het paard en het begeleiden van groepen mensen”.
De Jong is een oude rot in het vak. Hij werkt al 35 jaar met politiepaarden. In het zand van een manege laat hij zich als een ‘verdachte’ wegvoeren door twee van de 26 Turkse politieagenten te paard. Niet alleen cursisten uit Antalya. Ook uit Ankara en Izmir.
Zeven van de deelnemers zijn geselecteerd om trainer te worden. Abdullah (25) is een van hen. “Bij de Nederlandse politie zit zoveel ervaring en vakbekwaamheid. Voor ons is het belangrijk om professioneler te worden. We leren hoe we onze manier van rijden kunnen verbeteren. Hoe we met collega’s zonder paard kunnen samenwerken op straat. We zijn ook een week in Nederland geweest. Als we volgende maand ons examen halen, mogen we andere Turkse collega’s gaan opleiden voor de bereden politie”.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een subsidie van 92.000 euro beschikbaar gesteld voor het project, dat wordt uitgevoerd door het Korps landelijke politiediensten (KLPD).
“Het moeilijkste van de cursus is het vinden van een balans tussen het karakter van het paard en het karakter van de ruiter”, zegt hoofdtrainer Arie de Jong “Het paard moet geschoold worden om niet bang te zijn in rumoerige situaties. Een paard is een vluchtdier. Als hij iets eng vindt dan draait hij om en loopt zo hard mogelijk weg. Dat zit in zijn natuur. In tegenstelling tot honden. Die gaan in de aanval bij gevaar.”
Van cultuurverschillen in Turkije in de omgang met paarden is volgens De Jong geen sprake. “Het grootste praktische probleem is dat diverse paarden waar zij in Antalya mee moeten werken niet echt geschikt zijn voor het politiewerk”.
Tijdens de lessen van de Nederlandse instructeurs leren de Turkse politiemensen waar ze op moeten letten om te zien of een paard het in zich heeft om een goed politiepaard te worden. “Hij mag angst vertonen voor het onbekende, maar hij moet wel gehoorzaam aan de ruiter blijven en uiteindelijk het gevraagde uitvoeren. Dat dit niet in één keer lukt is niet zo erg; daar is de training voor”, aldus De Jong. “Maar een paard dat in de training ongewenst gedrag vertoont – steigeren of omdraaien – en dit blijft doen is een paard dat ongeschikt is voor de bereden politie”.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch