Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Prestigeduel in ‘de hel’ van Istanbul

3 dec
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Galatasaray tegen Panathinaikos wordt niet alleen een wedstrijd van twee aartsvijanden. Het wordt ook een zwaar beladen prestigeduel tussen twee Nederlandse coaches en goede vrienden: Frank Rijkaard en Henk ten Cate. Een match tussen twee Amsterdammers van Surinaamse afkomst, die elkaar al kennen sinds hun jeugd. Ten Cate was de rechterhand van Rijkaard bij Barcelona (2003-2006). Barcelona won toen de Champions League en twee nationale titels.

In die tijd was Ten Cate degene die spelers tijdens trainingen een schouderklopje of een uitbrander gaf. Rijkaard heerste als observator die de grote lijnen uitzette. Ten Cate fungeerde tevens als de ‘bad cop’, de man die nooit bang was om het slechte nieuws te verkopen aan spelers als ze op de bank moesten plaatsnemen of hen vertelde dat hun contract niet zou worden verlengd. Als het team achter stond, deed hij ook de ‘pep talk’ tijdens de rust in de kleedkamer. In zijn Barca-tijd had hij er geen moeite mee in de schaduw van Rijkaard te staan. Maar hij heeft ook altijd willen bewijzen dat hij zelf een top trainer is.

De verschillende karakters van de voormalige Barca-collega’s zullen vanavond ook in het Ali Sami Yen stadion van Galatasaray te zien zijn. Ten Cate is het opgewonden standje, de man met de grote mond die langs de lijn nogal tekeer kan gaan tegen zijn spelers. Rijkaard heeft het imago van een stoïcijnse sfinx is, de ‘cool guy’ die ingetogen is, zijn emoties voor zichzelf houdt en het directe coachen tijdens de wedstrijd vaak overlaat aan zijn assistent Neeskens.

Ten Cate droomt vanavond van een revanche om de stunt van Rijkaard in de eerste ronde van de Uefo Europa League uit te wissen toen Galatasaray de Grieken in eigen huis een afstraffing gaf met 1-3. Met twee doelpunten van Elano en een van de Tjechische aanvaller Milan Baros.

Galatasaray voert Groep F na vier van de zes speelronden aan met 10 punten. Panathinaikos volgt met 9 punten. Galatasaray is al geplaatst, doordat het verschil met de nummers drie en vier in de groep – Dynamo Boekarest en Sturm Graz – zes en negen punten bedraagt. De club uit Athene is eveneens geplaatst als het vanavond of de laatste wedstrijd wint of gelijk speelt.

Vooral prestige en eer staan vanavond op het spel. Beide coaches zijn erop gebrand een goed resultaat neer te zetten, want ze hebben namelijk wat goed te maken naar hun supporters en besturen toe. Wie slechts naar de stand in de Griekse en Turkse competitie kijkt, zou kunnen denken dat beide teams het niet slecht doen met de winterstop in het vooruitzicht. De ploeg van Ten Cate staat op de tweede plaats met slechts een punt achterstand op aartsrivaal Olympiakos. En Galatasaray heeft maar twee punten achterstand op koploper Fenerbahce. Maar de kritiek op de Nederlandse coaches groeit.

Het elftal van Ten Cate hangt als los zand aan elkaar, zo luidt de kritiek van de supporters. Hij hanteert een rotatiesysteem waardoor er nooit een vast elftal staat. De tweede plaats in de competitie is meer geluk dan wijsheid, zo verwijten de supporters hem.

Bij Rijkaard is de glans eraf. In juni werd hij binnengehaald als een verlosser, als de legendarische ‘Hollandse Leeuw’ die de ‘arslanlar’ (leeuwen) van Galatasaray zou aanvoeren. Galatasaray had een vliegende start. Rijkaard speelde attractief Barca-voetbal. Zijn aanvalslinie werd een doelpuntenmachine: 23 in negen wedstrijden. Maar met het verlies tegen Fenerbahce (3-1) begonnen de problemen. Milan Baros – vorig seizoen topscorer – brak zijn voet op twee plaatsen en verblijft zeker tot na de winterstop in de ziekenboeg.

De doelpuntenfestijnen waaraan de supporters gewend waren geraakt, veranderden in wedstrijden waar ze met kromme tenen naar keken. Het leek of Rijkaard van zijn geloof was gevallen en zijn aanvallende speelstijl niet meer durfde te hanteren, doordat hij zoveel kritiek kreeg op de vele tegendoelpunten. Galatasaray is inmiddels gezakt naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Rijkaard veranderde van zijn formatie van 4-2-3-1 naar 4-3-3. Maar het gevolg was dat de productiviteit stokte. Supporters en sportcommentatoren hopen dat de Nederlandse coach zal terugkeren naar de meer agressieve speelstijl met de 4-2-3-1 opstelling uit het begin van het seizoen. Rijkaard kan gewoon vasthouden aan zijn eerder uitgesproken overtuiging dat ‘zolang je meer doelpunten maakt dan de tegenstander, win je de wedstrijd’.

 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch