Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Drukte in ziekenhuizen door offerfeest in Turkije

30 nov
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

kurban kesimi 01Istanbul – Het islamitische ‘Offerfeest’ is in Turkije uitgelopen op openbare massaslachtingen met barbaarse teferelen. Bijna 1 miljoen dieren werd de keel doorgesneden. En ongeveer 2000 Turken moesten in ziekenhuizen worden opgenomen met snijwonden als gevolg van het zelf slachten van stieren, schapen en geiten.

Turkije, dat sinds 1999 de status heeft van kadidaat-lid van de Europese Unie, voldoet nog lang niet aan de criteria en regelgeving die in de EU gelden voor het slachten van vee. Zo mogen er geen slachtingen in de openlucht plaatsvinden, en alleen in permanente of tijdelijke professionele slachthuizen. Bovendien moeten dieren die volgens religieuze tradities zonder verdoving worden gedood met extra zorg worden behandeld zodat ze niet onnodig lijden onder veel stress of pijn.

De beelden van de slachtingen in Turkije bewijzen dat een heel groot deel van de dieren wel lijdt onder stress, doodsangst en pijn, vaak onoordeelkundig en zonder toezicht worden gedood, en dat er weinig tot niets wordt gedaan om de dieren op hun gemak te stellen. Ook met de hygiëne van de talloze slachtplaatsen langs de openbare weg – parkeerplaatsen, tankstations, trottoirs – is het slecht gesteld.

Sommige dieren kregen vooraf een zak over het hoofd om hen de aanblik van het slachten van andere dieren te besparen. Maar in veel gevallen was daar geen sprake van. Veel slachters voldeden niet aan de religieuze voorschriften – blindeerden het dier niet, stelden het dier niet op zijn gemak en brachten het zelfs bewust leed toe, onder meer door de pezen van stieren door te snijden om het gevaar van ontsnappen te verkleinen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch