Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Het moet een verbindingspad Nederland – Turkije worden’

27 nov
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

Sedat Çakir (49 jaar), lange afstandswandelaar met een missie
‘Het moet een verbindingspad Nederland – Turkije worden’
‘In de Aleko berghut in Bulgarije zaten we op 2600 meter hoogte. Het was zo koud dat ik mijn oude, versleten wandelschoenen heb verbrand om wat warmte te krijgen. Daarna liep ik verder op mijn zomerschoenen. Het probleem was dat die om de haverklap doornat waren. Ik had gerekend op zonnig zomerweer. Ontelbare dagen heb ik echter in de regen gelopen.
Volgens mijn berekening zou de voettocht van Zandvoort naar Istanbul zo’n 2800 kilometer bedragen. Het is uiteindelijk 3500 kilometer geworden.
Ik ben nogal eens verdwaald. Je loopt met een rugzak van 14 kilo door dunbevolkte gebieden, soms over karresporen. Of er is geen enkel pad en raak je zelfs met behulp van kompas, kaart en TomTom de weg kwijt.
Natuurlijk was het soms afzien: te weinig eten, geen water en tegen de onderkoeling aan. Berghutten waren onvindbaar, omdat ze verkeerd op de kaarten stonden. Meer dan eens zat ik in een dip. Maar de prachtige vergezichten, wilde bloemen als zoetgeurende acacia’s, het ultieme gevoel van vrijheid, de verstilde momenten in de natuur, en de vele spontane ontmoetingen onderweg met hartelijke, gastvrije en meestal arme mensen, waren fantastisch. Dan denk je ‘daar doe ik het voor’.
Kruisvaarders
Pas in 2007 begon ik met wandelen. Ik ben er echt verslingerd aan geraakt. Met deze tocht maakte ik een verbinding tussen mijn thuisland Nederland en mijn geboorteland Turkije. Via Wenen naar het graf van sultan Süleyman I de Prachtlievende, die in 1529 tevergeefs had geprobeerd de Oostenrijkse keizersstad te veroveren.
De route van Wenen naar Istanbul werd in de Middeleeuwen ook gebruikt door pelgrims en kruisvaarders die via Constantinopel naar Jeruzalem trokken en door de legers van de sultans op hun veroveringstochten in de Balkan. Ik wilde dit oude traject verkennen om een officiële ‘Sultans Trail’ uit te zetten; een route voor lange afstandswandelaars. Naar het voorbeeld van de wandelroute naar Santiago de Compostella, die ik eerder ook liep.
Genieten
Na alle verhalen in Nederland over de wreedheden van de Serviërs in de oorlog tegen de moslims, berovingen en de maffia ging ik met kloppend hart Servië binnen. Ik ben er alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen. En ik heb echt van dat land genoten. Het is Europees, terwijl Bulgarije toch nog steeds derde wereld is.
Op termijn wil ik samen met vrijwilligers van een op te richten Sultans Trail vereniging gaan zorgen voor bewegwijzering, het uitgeven van wandelkaarten en het uitbrengen van een wandelgids over de route met wetenswaardigheden over de steden, de mensen, het landschap, de cultuur en de geschiedenis, plus een lijst met leuke overnachtingsadressen.
In Turkije zijn topografische kaarten nog niet beschikbaar. En in Bulgarije lopen wel de officiële E4, E6 en E8 wandelpaden, maar ze zijn verwaarloosd en slecht gemarkeerd. In samenwerking met de Bulgaarse en Turkse autoriteiten gaan onze vrijwilligers de route met rood-witte verf markeren. In dat opzicht zal de nieuwe ‘Sultans Trail’ klaar zijn voor de eerste wandelaars in lente van 2010.’
Meer lezen over de ontwikkeling van de ‘Sultans Trail’? Surf naar www.Sultanstrail.nl
Voor meer informatie over de voettocht die Çakir maakte www.wandelenvoorintegratie.nl

In: Op Pad (ANWB)

In ‘Kijk Hem Nou’ deze keer aandacht voor een avontuurlijke lange afstandswandelaar. Hij maakte een voettocht van 3500 km naar Istanbul. Een verkenning van een oude route voor het uitzetten van een nieuwe ‘Sultans Trail’.

Sedat Çakir (49 jaar), lange afstandswandelaar met een missie

‘In de Aleko berghut in Bulgarije zaten we op 2600 meter hoogte. Het was zo koud dat ik mijn oude, versleten wandelschoenen heb verbrand om wat warmte te krijgen. Daarna liep ik verder op mijn zomerschoenen. Het probleem was dat die om de haverklap doornat waren. Ik had gerekend op zonnig zomerweer. Ontelbare dagen heb ik echter in de regen gelopen.

Volgens mijn berekening zou de voettocht van Zandvoort naar Istanbul zo’n 2800 kilometer bedragen. Het is uiteindelijk 3500 kilometer geworden. 

Ik ben nogal eens verdwaald. Je loopt met een rugzak van 14 kilo door dunbevolkte gebieden, soms over karresporen. Of er is geen enkel pad en raak je zelfs met behulp van kompas, kaart en TomTom de weg kwijt. 

Natuurlijk was het soms afzien: te weinig eten, geen water en tegen de onderkoeling aan. Berghutten waren onvindbaar, omdat ze verkeerd op de kaarten stonden. Meer dan eens zat ik in een dip. Maar de prachtige vergezichten, wilde bloemen als zoetgeurende acacia’s, het ultieme gevoel van vrijheid, de verstilde momenten in de natuur, en de vele spontane ontmoetingen onderweg met hartelijke, gastvrije en meestal arme mensen, waren fantastisch. Dan denk je ‘daar doe ik het voor’. 

 

Kruisvaarders

Pas in 2007 begon ik met wandelen. Ik ben er echt verslingerd aan geraakt. Met deze tocht maakte ik een verbinding tussen mijn thuisland Nederland en mijn geboorteland Turkije. Via Wenen naar het graf van sultan Süleyman I de Prachtlievende, die in 1529 tevergeefs had geprobeerd de Oostenrijkse keizersstad te veroveren.  

De route van Wenen naar Istanbul werd in de Middeleeuwen ook gebruikt door pelgrims en kruisvaarders die via Constantinopel naar Jeruzalem trokken en door de legers van de sultans op hun veroveringstochten in de Balkan. Ik wilde dit oude traject verkennen om een officiële ‘Sultans Trail’ uit te zetten; een route voor lange afstandswandelaars. Naar het voorbeeld van de wandelroute naar Santiago de Compostella, die ik eerder ook liep.  

 

Genieten

Na alle verhalen in Nederland over de wreedheden van de Serviërs in de oorlog tegen de moslims, berovingen en de maffia ging ik met kloppend hart Servië binnen. Ik ben er alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen. En ik heb echt van dat land genoten. Het is Europees, terwijl Bulgarije toch nog steeds derde wereld is.

Op termijn wil ik samen met vrijwilligers van een op te richten Sultans Trail vereniging gaan zorgen voor bewegwijzering, het uitgeven van wandelkaarten en het uitbrengen van een wandelgids over de route met wetenswaardigheden over de steden, de mensen, het landschap, de cultuur en de geschiedenis, plus een lijst met leuke overnachtingsadressen.

In Turkije zijn topografische kaarten nog niet beschikbaar. En in Bulgarije lopen wel de officiële E4, E6 en E8 wandelpaden, maar ze zijn verwaarloosd en slecht gemarkeerd. In samenwerking met de Bulgaarse en Turkse autoriteiten gaan onze vrijwilligers de route met rood-witte verf markeren. In dat opzicht zal de nieuwe ‘Sultans Trail’ klaar zijn voor de eerste wandelaars in lente van 2010.’

 

 

Meer lezen over de ontwikkeling van de ‘Sultans Trail’? Surf naar www.Sultanstrail.nl

Voor meer informatie over de voettocht die Çakir maakte www.wandelenvoorintegratie.nl

 

 

3 Comments

 1. Sedat schreef:

  Hoi Marc,

  Bedankt voor het leuke artikel in Op Pad. Ik heb er erg van genoten. Tot ziens in Istanbul,

  Sedat

 2. Anna Gerschowitz schreef:

  Nice article about the Sultan’s Trail. Parts of Sultan’s Trail in Slovakia are also very interesting to walk and to see the Ottoman heritage. Please feel welkom to come to Slovakia. Maybe you can write an article about Slovakia and Sultan’s Trail. Thanks, Anna

 3. Sifa schreef:

  Beautiful silky top and skirt! The leopard belt is so cool with them. Also…Istanbul! You are very lucky to be going there! That’s one of the pealcs I would most like to visit. Have a great time =D

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch