Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken en Grieken ruzien nu ook al om de ware afkomst van Cyprische katten

25 nov
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Op het eiland Cyprus botert het al ruim een kwart eeuw niet tussen bewoners van Griekse en Turkse afkomst. Er zijn allerlei problemen die verhinderen dat het verscheurde eiland weer een eenheid wordt.

Nu is er nieuwe steen des aanstoots opgedoken die de gemoederen verhit: wie zich de rechtmatige eigenaar mag noemen van twee typische kattenrassen die op Cyprus voorkomen, de Grieken of de Turken.

Cyprus staat bekend om zijn liefde voor katten. Het eiland was de eerste beschaving ter wereld waar mensen katten als huisdieren hielden. Franse archeologen ontdekten in 2001 een graf van zeker 9500 jaar oud waarin de resten lagen van een mens en een kat. Tot die vondst ging men er algemeen van uit dat de Egyptenaren als eersten katten als huisdieren behandelden.

De Kattenvereniging van Cyprus wil dat er twee soorten katten worden erkend als typisch voor Cyprus. Maar ook in Turkije zijn activisten bezig om katten erkend te krijgen met het keurmerk ‘made in Cyprus’.

Niet alleen kattenvrienden, ook politici, ondernemers en zelfs aartsbisschop Chrysostomos II zetten zich in om de eer, de geschiedenis en de cultuur van Cyprus te beschermen. “Zonder enige twijfel horen deze rassen tot de geschiedenis en traditie van ons land. De Kerk zal elke poging om dat vast te leggen ondersteunen”, aldus de woordvoerder van de aartsbisschop.

En Manthos Mavromatis, de voorzitter van de Kamer van Koophandel op Cyprus, sprak eveneens zijn steun uit. “Registratie en het vastleggen van copyrights gelden niet alleen voor producten en diensten, maar ook voor de planten en dieren van ons land”.

“Deze kat behoort tot dit land”, aldus Rania Razorenova voorzitter van de Vereniging voor Raskatten van Cyprus. “Er is een reëel gevaar dat buitenlanders – met name groepen in Turkije – proberen een Cyprische kat buiten Cyprus te laten registreren”.

Om zoveel mogelijk bewijzen te hebben voor de raszuiverheid van de twee Cyprische kattensoorten  –  St. Helena en Aphrodite genaamd – die men wil laten registreren, zijn er afgelopen weekeinde dna-monsters genomen van de katten die prijzen wonnen tijdens de jaarlijkse kattenwedstrijd. Het dna-materiaal is het laboratorium van de Davis Universiteit in Californië gestuurd waar wetenschappers het zullen bestuderen en opslaan in een databank. Het is de eerste stap om de Cyprische katten te laten registreren als raszuivere katten van Cyprus.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch