Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije denkt aan weigeren Wilders

24 nov
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – De pro-islamitische regering van premier Erdogan zit in haar maag met het aangekondigde bezoek van Geert Wilders. De uitgeproken anti-moslim politicus maakt deel uit van een parlementaire delegatie uit Nederland die van 4 tot 9 januari de Turkse hoofdstad Ankara zal bezoeken voor overleg met Turkse parlementariërs en ministers.

Als de PVV-leider niet uit de delegatie wordt verwijderd dan zullen alle deuren in de Turkse politiek voor de Kamercommissie Europese Zaken gesloten blijven, aldus de Turkse krant Aksam.

Het dagblad opent de voorpagina met het bericht over wat zij de dreigende diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije noemt met als kop ‘Mozart Spanning’. Wilders wordt daarin neergezet als een ‘racistische’ en ‘anti-immigranten politicus’ die lijkt op de Duitse componist.

Volgens de krant, die zich baseert op een anonieme bron, heeft de PVV-leider waarschuwingen ontvangen van de Turkse regering om niet te komen. Desondanks blijft hij bij zijn besluit om deel te nemen aan de reis. Daarop zou de regering van premier Erdogan Nederland de volgende waarschuwing hebben overgebracht: “Als jullie er op blijven staan dat Wilders deelneemt aan de missie dan zal er geen minister of parlementariër de commissie te woord willen staan”.

Een bron in het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de komst van Wilders een ‘provocatie’ hebben genoemd. Het ministerie zou Den Haag hebben laten weten dat ‘het bezoek van Wilders tot onrust zal leiden onder de Turkse bevolking en dit de relatie tussen Nederland en Turkije op een negatieve wijze zal beïnvloeden’.

Volgens het voorlopige programma zijn er ontmoetingen voorzien met onder anderen de Turkse minister Ahmet Davutoglu (Buitenlandse Zaken), de Turkse EU-onderhandelaar Egemen Bagis en Turkse parlementariërs van diverse partijen.

Het wordt het eerste bezoek van Wilders aan een islamitisch land sinds het uitkomen van zijn controversiële film Fitna, ruim anderhalf jaar geleden. De PVV-leider heeft vorige week nog eens in de Volkskrant uit de doeken gedaan waarom hij ‘Tien keer nee tegen Turkije’ zegt. Hij fulmineert daarin opnieuw tegen de ‘achterlijke islamitische cultuur’ die volgens hem ‘is gebaseerd op islamitisch imperialisme en barbarisme’. Daarin noemt hij Erdogan ‘een gevaarlijke premier’.

Wilders zegt dat hij naar Turkije wil komen ‘om de Turken recht in hun gezicht te vertellen waarom ze wat ons betreft nooit lid mogen worden van de EU. Waarom voor de PVV het adagium geldt: Turkije erin, Nederland eruit!’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch