Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Isolatie Öcalan is voorbij

19 nov
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: AD

Istanbul – Na tien jaar eenzame opsluiting heeft PKK-leider Abdullah Öcalan gisteren gezelschap gekregen van vijf andere gevangenen. Het gaat om veroordeelde rebellen van zijn Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) die elders in Turkije vrijheidsstraffen uitzaten.

Binnenkort zullen er nog drie Koerdische gedetineerden worden overgeplaatst naar de gevangenis van Öcalan op het eilandje Imrali voor de kust van Istanbul. Öcalan (61) zal van nu af aan tien uur per week kunnen doorbrengen met medegedetineerden.

De mensenrechtenorganisatie van de Raad van Europa heeft er bij Turkije herhaaldelijk op aangedrongen om een eind te maken aan de isolatie van de PKK-leider, omdat zijn geestelijke gezondheid schade opliep door h

et verbod op contact met andere gevangenen.

De PKK is door Turkije buiten de wet geplaatst. De partij staat bij de Europese Unie, de Verenigde Staten en Turkije op de zwarte lijst als ‘terroristische organisatie’.

Het verlichten van het gevangenisregime voor Öcalan is onderdeel van het nieuwe beleid van de regering van premier Erdogan om een politieke oplossing te zoeken voor de al 25 jaar durende burgeroorlog tussen Turkse en Koerdische nationalisten. Daarbij zijn zeker 40.000 doden gevallen.

Afgelopen vrijdag maakte minister Besir Atalay (Binnenlandse Zaken) in het parlement een pakket maatregelen bekend om de discriminatie

van de 12 miljoen Koerden te verminderen. De regering hoopt met haar zogeheten ‘democratische initiatief’ de naar schatting 5.000 gewapende Koerdische rebellen te overreden hun wapens neer te leggen. Daarnaast is het uitbreiden van de rechten van de Koerdische minderheid – een zesde van de bevolking – een voorwaarde voor Turkije om lid te kunnen worden van de EU.

De discriminatie van de Koerdische taal wordt steeds verder teruggedrongen. Begin dit jaar opende premier Erdogan een tv-zender binnen de publieke omroep die 24 uur per dag uitzendt in het Koerdisch. Het verbod op het gebruik van het Koerdisch in de gevangenissen is opgeheven. Daarnaast maakte minister Atalay hervormingen bekend die de regering snel wil implementeren: herstel van de oude Koerdische namen voor dorpen en steden die als onderdeel van het assimilatiebeleid allemaal turkse na

men kregen; minder militaire wegversperringen in het Koerdische zuid-oosten; financiële hulp voor Koerden om hun door het leger verwoeste dorpen weer op te bouwen en het opzetten van een klachtencommissie voor slachtoffers van marteling.

De hervormingen stuiten op grote weerstand van Turkse nationalisten, onder wie ouders van zonen die sneuvelden in de strijd tegen de PKK. Nuray Yaylan (57) uit Istanbul, die haar 20-jarige zoon verloor, is een van hen. Met een stem die overslaat van boosheid zegt ze: “De moordernaars van mijn zoon werden zonder enige gevangenisstraf vrijgelaten nadat ze zich hadden overgegeven. Al deze acties van Erdogan zijn alleen maar bedoeld om meer stemmen te krijgen”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch