Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije heeft meer oog voor buurlanden

28 okt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Het Financieele Dagblad

 Istanbul – Turkije maakt zich zorgen over de koers die de nieuwe centrum-rechtse regeringscoalitie in Duitsland gaat varen in de kwestie van de Turkse toetreding tot de Europese Unie. De Duitse liberalen hebben weliswaar met de christen-democratische CDU/CSU van kanselier Merkel afgesproken dat ze de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU met open vizier willen voeren. Maar voor veel Turkse analisten is het de vraag of de liberalen, net als de sociaal-democraten voor hen, een tegenwicht kunnen vormen tegen het Turkije-scepticisme van Merkel.

Negatieve geluiden van politici over de Turkse EU-aspiraties in Europese hoofdsteden als Parijs, Berlijn en Wenen hebben hun uitwerking niet gemist in het land aan de Bosporus. Steun voor toetreding is in Turkije gezakt van 70% in 2004 tot 42% eind vorig jaar. De  groeiende anti-Turkije houding in Europa ondermijnt de motivatie van de hervormers in Turkije. Voormalig president van Finland, Martti Ahtisaari, bracht vorige maand een rapport uit waarin hij Europese leiders als Sarkozy en Merkel oproept om de ‘vicieuze cirkel te doorbreken’ zodat de bijna ontspoorde hervormingen weer vaart krijgen.  

Daar lijkt het voorlopig niet van te komen. Ook al niet doordat premier Erdogan – uit politieke overlevingsdrang – weinig betrokkenheid toont bij het verder democratiseren van Turkije. Zijn AK partij ontkwam vorig jaar op het nippertje aan een verbod wegens ‘antiseculiere activiteiten’ door het Constitutionele Hof. Hij waagt zich voorlopig niet aan het indienen van een nieuwe grondwet, maar richt zijn aandacht liever op het verbeteren van de betrekkingen met de buurlanden en de islamitische wereld. Zijn bezoek aan Teheran deze week is daarvan het meest recente voorbeeld.

Als reactie daarop verschijnen in de VS en Europa verontruste artikelen die vaak als thema hebben ‘Who Lost Turkey?’ Daarin wordt gesuggereerd dat Turkije zich uit frustratie afkeert van Europa en kiest voor het oosten.  

Dat lijkt een verkeerde inschatting. Toetreding tot de EU – en voorheen de EEG – is al 50 jaar een strategisch doel van Turkije. Hernieuwde aandacht voor de buurlanden is een tactische wending die past in de meer zelfbewuste buitenlandse politiek van Turkije als opkomende regionale grootmacht. De EU blijft de belangrijkste inspiratiebron. Of zoals Minister Egemen Bagis, de belangrijkste Turkse onderhandelaar met de EU, zegt: ‘De EU is onze diëtiste. Wij proberen haar recepten uit te voeren om een gezonder en stabieler land te worden’. Hij zegt er ‘geen probleem’ mee te hebben ‘dat het niet vast staat wat het eindresultaat zal zijn van de onderhandelingen met de EU’. Zelfbewust laat hij daar meteen op volgen: ‘Elk land dat de onderhandelingen begon werd ook lid van de EU, behalve Noorwegen dat daar zelf voor koos’. 

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch