Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Izmir met stip bovenaan’

27 okt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Biologische landbouw in Turkije

In: Buitenlandse Markten, No. 8, november 2009

 Het wereldwijde marktvolume voor biologische landbouw bedraagt op dit moment $11 miljard en zal de komende tien jaar doorgroeien naar $100 miljard. Turkije hoopt een deel van die markt te veroveren. Het loopt volgens analisten nog zo’n 15 jaar achter op het gebied van organische landbouw, maar is druk aan het moderniseren. Met name met Nederlandse kassenbouw in de regio Izmir, de meest kansrijke landbouwregio van Turkije.

 

De landbouwsector is, net als de rest van Turkije, bezig met een spectaculaire inhaalslag. Om meer kansen te hebben bij de export van hun producten op de internationale markt zijn Turkse ondernemers hun productiemethoden aan het moderniseren. “Vooral op het gebied van glastuinbouw en organische landbouw wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie uit Nederland om te voldoen aan de criteria van de Europese Unie”, aldus Mehtap Yildiz, deputy representative van het Netherlands Business Support Office (NBSO).

Dat kantoor werd een jaar geleden geopend tijdens de economische missie van staatssecretaris Frank Heemskerk. Het NBSO is erg druk met de landbouwsector in de regio Izmir. De stad met zijn 3,7 miljoen inwoners en zijn achterland worden gezien als de meest kansrijke landbouwregio in Turkije. Het gebied aan de Egeïsche Zee heeft de meeste geothermale bronnen van Turkije, is gezegend met een warm klimaat, heeft 300 dagen zon per jaar en veel vruchtbare landbouwgrond. Izmir staat met stip bovenaan de lijst van steden met de meeste biologische landbouw in Turkije. Bijna 8 procent van het landbouwareaal rondom Izmir is geschikt voor organische landbouw. Het percentage voor Turkije als geheel is slechts 0,54%.

“Een van de belangrijkste projecten is Sera Culture”, zegt mevrouw Yildiz. “Dat project is gericht op de ontwikkeling van een duurzame en concurrerende Turkse kassenbouwproductie en een lange termijn relatie met de Nederlandse glastuinbouw”. Besprekingen zijn gaande over het opzetten van een nieuwe landbouwfaculteit op een van de zeven universiteiten in Izmir en van een agrarische hogere beroepsopleiding. Ook op dit terrein wil Turkije graag samenwerken met Nederland.

Izmir heeft een van de grootste containerhavens in Turkije en het gebied rondom Izmir is na Konya de belangrijkste agrarische producent. Groenten – vooral tomaten en komkommers – vormen de bulk van de agrarische productie, gevolgd door fruit: olijven, druiven, mandarijnen, kersen, perziken en vijgen. Bovendien wordt 80-90% van de productie in de biologische landbouw geëxporteerd, vooral naar de EU. Het gaat om gedroogde abrikozen, rozijnen, hazelnoten, groenten, fruit, olijfolie, kruiden, en medicinale en aromatische planten.

Het afgelopen jaar kreeg het NBSO vooral veel handelsvragen uit de agrarische sector in Nederland. Daarnaast is er veel belangstelling uit de sectoren energie, logistiek, software ontwikkeling en consumentengoederen. Yildiz: “Hun vragen variëren van het vinden van een distributeur, het verhuizen van hun productie naar de regio Izmir tot het vinden van een partner voor een joint venture”.

Nederlandse ondernemers dienen extra tijd te investeren in ‘socializing’, want Turkse ondernemers willen hun toekomstige zakenpartner graag goed leren kennen voor ze overgaan tot een relatie. Persoonlijk vragen over gezin, familie, opleiding en interesses horen daarbij. Vermijd politiek gevoelige kwesties, maar gesprekken over Nederlandse cultuur en sport – vooral voetbal – zijn zeer welkom. Relatiegeschenken zijn gebruikelijk in Turkije en kunnen ertoe bijdragen een goede zakenrelatie te smeden. Yildiz: “Ze hoeven niet duur te zijn. Ideaal is iets wat typisch Nederlands is”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch