Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Symbolische overgave van PKK-rebellen in Turkije

23 okt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Tientallen leden van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) zijn gisteren vanuit Noord-Irak de grens met Turkije overgestoken en hebben zich overgegeven aan het Turkse leger. Het ging om een symbolishce overgave, bedoeld als positief signaal aan de regering-Erdogan die zoekt naar een politieke oplossing voor de al 25 jaar voortslepende burgeroorlog tussen Turkse en Koerdische nationalisten.

Duizenden zingende en dansende Koerden waren naar de grens getrokken om de 34 PKK-militanten en hun sympathisanten te verwelkomen met groen-rood-gele Koerdische vlaggen en spandoeken die opriepen tot vrede.

Het ging om acht PKK-rebellen uit het Qandil-gebergte in Noord-Irak waar de PKK haar bases heeft. En verder om Koerdische mannen, vrouwen en kinderen die in de jaren 90 naar Irak waren gevlucht toen de guerrilla-oorlog op zijn hoogtepunt was. Alle 34 werden onmiddellijk na het passeren van de Iraaks-Turkse grens gearresteerd en weggevoerd voor ondervraging.

“Zij kwamen niet om zich over te geven, maar om de weg naar vrede te openen”, zo zei Ahmet Türk, de fractieleider van de aan de PKK gelieerde Koerdische partij DTP.

De uitzichtloze burgeroorlog heeft aan zeker 40.000 mensen het leven en Turkije miljarden euro’s gekost. Het bloedvergieten blokkeerde democratische hervormingen, hinderde Turkije in zijn aspiraties om lid te worden van de EU en leidde tot systematische schendingen van mensenrechten.

Premier Erdogan doorbrak begin dit jaar het taboe van de Koerdische kwestie en opende een publieke tv-zender met daarop 24 uur per dag programma’s in het Koerdisch. En de afgelopen maanden is diens minister voor Binnenlandse Zaken druk bezig met het smeden van eensgezindheid in de samenleving en in dialoog met de politieke partijen om een politieke oplossing te vinden voor de discriminatie van de Koerden door de Turkse overheid.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch