Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse bedrijven welkom in Nederland

15 okt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Algemeen Dagblad

 Istanbul – Staatssecretaris Heemskerk (Buitenlandse Handel) heeft gisteren in Istanbul een nieuw kantoor van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) geopend. Er zijn nu 80 Turkse bedrijven in Nederland gevestigd, vooral uit de bancaire en textielsector. Maar ook uit andere sectoren. Zo hebben chemieproducent Organik Kimya, Vestel Electronics, Anadolu Efes Breweries en Normed Shipping zich in Nederland gevestigd.

Vorig jaar openden twee bedrijven kantoren in Nederland: de Anadolubank in Amsterdam en Lotus Jeans Benelux in Utrecht. Dat aantal kan met de hulp van het NFIA  veel groter worden, aldus de staatssecretaris. Hij maakte duidelijk dat Turkse bedrijven welkom zijn in Nederland.

Heemskerk brengt deze week samen met een economische missie van 51 bedrijven een bezoek aan Turkije. ‘De aanwezigheid van zoveel bedrijven in de delegatie is een duidelijk signaal dat Nederlandse ondernemers vertrouwen hebben in de toekomst van de Turkse economie’, aldus Heemskerk.

De missie onder leiding van de staatssecretaris richt zich met name op de voor Nederlandse ondernemers kansrijke sectoren van duurzame energie, afvalverwerking, waterzuivering, infrastructuur, scheepsbouw en financiële dienstverlening.

‘Turkije is een aantrekkelijke opkomende markt’, aldus Bert de Nooijer, voorzitter van de Netherlands Turkey Business Association. ‘Het is een groot, dynamisch land met en een prima afzet- en productiegebied. Bovendien heeft het een achterland van 900 miljoen consumenten’.

Ondanks de crisis weten buitenlandse ondernemers nog steeds de weg te vinden naar Turkije. In totaal zijn er nu 22.500. En in de eerste helft van dit jaar zijn er 686 bedrijven bijgekomen, waaronder 59 uit Nederland, een stijging met 1,5% ten opzichte van vorig jaar. Er zijn nu 1732 Nederlandse bedrijven actief in Turkije.

Nederland is al jaren een van de grootste investeerders in Turkije. Momenteel staat Nederland op de tweede plaats wat betreft de directe buitenlandse investeringen in Turkije.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch