Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Ondernemers zien in crisis getroffen Turkije veelbelovende afzetmarkt op lange termijn

15 okt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

in: Het Financieele Dagblad, 14 okt. 2009-10-15

 Istanbul – De zware crisis die Turkije treft schrikt Nederlandse ondernemers niet af, zo stelt Frank Heemskerk vast. De staatssecretaris van Buitenlandse Handel begeleidt een vierdaagse handelsmissie naar het land aan de Bosporus.

‘De aanwezigheid van vijftig bedrijven in de delegatie is een duidelijk signaal dat onze ondernemers vertrouwen hebben in Turkije’, aldus Heemskerk. ‘Zij wachten niet tot de crisis voorbij is en willen er nu al bij zijn, omdat ze geloven in het langetermijnpotentieel van de Turkse economie.’

Turkije wordt door ondernemers in de delegatie gekenschetst als een ‘veelbelovende afzetmarkt en een goedkoper, kwalitatief goed productieland’. De groeiende belangstelling voor het land aan de Bosporus valt ook af te lezen aan het aantal Nederlandse bedrijven dat zich in Turkije vestigt. In de eerste helft van dit jaar waren dat er 59, een stijging met 1,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nederland bevindt zich de afgelopen jaren steevast in de top drie wat betreft de directe buitenlandse investeringen in Turkije. Vorig jaar was Nederland met bijna euro 11 miljard de op een na grootste buitenlandse investeerder, op Duitsland na.

Om ook de Turkse investeringen in Nederland te bevorderen, opende staatssecretaris Heemskerk in Istanbul een nieuw kantoor van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Er zijn nu 80 Turkse bedrijven in Nederland gevestigd. Dat aantal kan met de hulp van het NFIA veel groter worden, aldus de staatssecretaris. ‘Het economisch potentieel is enorm’.

Kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers in Turkije zijn onder meer duurzame energie, ICT, milieu, infrastructuur, scheepsbouw en financiële dienstverlening. Ondernemers uit die sectoren reageerden positief op de uitnodiging van Heemskerk om hem te vergezellen. Ze benadrukken dat ze naar de middellange en lange termijn kijken, omdat Turkije ‘zo’n groot en dynamisch land is met een enorm potentieel’.

De staatssecretaris zegt ‘blij verrast’ te zijn over de grote opkomst. Henk Gennissen, exportmanager van de branchevereniging Holland Marine Equipment (HME), vindt de grote belangstelling – ook uit zijn sector – niet zo gek. ‘Tien bedrijven in deze missie behoren tot de maritieme toeleveringsindustrie. Dat is geen toeval. We kennen de kwaliteit van het werk dat hier geleverd wordt. We laten ze niet stikken nu het moeilijk gaat. En we zien een grote toekomst voor deze markt’.

De Nederlandse maritieme industrie levert aan de Turkse scheepsbouwers technologisch hoogwaardige producten zoals navigatie- en communicatieapparatuur, airconditioning, verwarmings- en ventilatiesystemen. Maar ook verf. ‘Voor een schip van 170 meter wordt al gauw $700.000 aan verf gespendeerd’, aldus Peter Schoneveld, general manager van PPG Protective & Marine Coatings, die in januari 2008 begonnen is in Turkije.

Op het gebied van milieu en duurzame energie zijn ‘de kansen in Turkije onbegrensd’, zegt Peet de Bruijn, die al 20 jaar werkzaam is in afval en energie en net met zijn eigen bedrijf is begonnen. ‘Turkije wil graag lid worden van de Europese Unie en daarom is de overheid druk bezig om allerlei regelingen aan te passen aan de EU-criteria. Nederland en de EU steunen Turkije daarin met financiële programma’s’. De regering van premier Erdogan heeft bekendgemaakt dat zij tot 2013 euro 27 miljard zal investeren om het milieubeleid EU-proof te maken.

Wat de infrastructuur betreft zit er ook al heel veel in de pijpleiding. De overheid gaat de komende 25 jaar in die sector zeker $350 miljard investeren, aldus premier Erdogan. Onder andere diverse nieuwe luchthavens in Istanbul en een derde brug over de Bosporus. Goed nieuws voor een bedrijf als Royal Haskoning dat al jaren actief is in Turkije.      

Staatssecretaris Heemskerk opende in Istanbul een tentoonstelling van jonge Nederlandse ontwerpers – onder wie Bas van Beek en Lara de Greef – die gebruik maken van de kansen in Turkije. Hun ontwerpen worden vervaardigd in samenwerking met Turkse vaklieden. Heemskerk bezocht enkele van hen in hun werkplaatsen waar ze werken aan Nederlandse design-theepotten, lampekappen en meubilair. Heemskerk sprak van ‘een inspirerende kruisbestuiving’.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch