Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Hoogopgeleide Turken gaan steeds vaker voor een carrière naar Turkije

1 okt
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Tulpia, Nr. 13, sept./okt. 2009

Eyüp Karso zit lekker in zijn vel, dat merk je aan alles. Maar wat wil je: de Nederlandse bankier van Turkse afkomst, mag de komende jaren werken in de stad waar zijn wieg stond, in Istanbul, de dynamische metropool aan de Bosporus met zijn ruim 14 miljoen inwoners. Het economische en financiële hart van Turkije; dat is natuurlijk toch van een heel andere orde dan Hendrik-Ido-Ambacht, een dorp van 20.000 inwoners, waar hij met zijn vrouw Şengül en zijn twee zonen Cemre en Erden tot een jaar geleden woonde.

“Het mooie van mijn baan hier is dat ik niet in een gespreid bedje kwam. Ik kan mijn werk zelf invullen en er zelf mijn stempel op drukken. Je bent 40 en je mag in het buitenland iets opbouwen met een sterke werkgever als de Rabobank achter je. Wat wil je nog meer?”

Karso is een van de honderden hoogopgeleide Turkse Nederlanders die jaarlijks uit Nederland vertrekken en zich in het kader van werk vestigen in het land van hun ouders. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat hun aantal tussen 2002 en 2007 ruim verdrievoudigd is. Het vertrek naar Istanbul had nog heel wat voeten in aarde voor het gezin van Karso. “Mijn jongste zoon van negen wilde echt niet. Die zei: ‘dat is niks voor mij; ik ben een Nederlander.’ Mijn kinderen zijn niet tweetalig opgevoed, alleen maar Nederlands. Mijn oudste van elf vond het machtig. Die vond het stoer. Mijn vrouw wilde ook niet, hoewel ze in Istanbul is geboren en daar 22 jaar heeft gewoond. We hadden in Nederland een eigen huis laten bouwen. Zij had er haar eigen sociale leven, vrienden en vriendinnen. We hebben er zeven maanden over gepraat. In die tijd zijn we drie keer hier geweest. Het was een heel langzaam proces, en ik heb het plan om in Istanbul te gaan wonen en werken niet ‘verkocht’ aan mijn vrouw.

Zij moest het uiteindelijk ook willen, anders had ik het niet gedaan. Het gaat heel goed. Mijn jongens zitten op een internationale school. Daar wordt alleen Engels gesproken, maar dat is geen probleem. Nu, na het eerste jaar, hebben ze op hun rapporten gemiddeld 8,9, dus ik ben verschrikkelijk trots. Mijn vrouw doet allerlei cursussen, onder meer om haar Engels op te krikken. Nu zeggen ze al ‘we blijven toch wel langer hè?’ Dat geeft een goed gevoel.”

Ondernemend

Zijn vader vertrok in 1971 naar Nederland. Eyüp was een kleuter van vier toen hij naar de lage landen verhuisde. Als oudste van acht kinderen bleek hij net zo ondernemend en gedreven als zijn vader. Hij deed vwo in Dordrecht, studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Brabant en kreeg in Zwijndrecht zijn eerste officiële baan bij de Rabobank. Daar maakte hij carrière, was acht jaar voorzitter van de ondernemingsraad, en deed in de avonduren Heao – sales en account management – aan de Hogeschool Brabant. Hij viel in positief opzicht op en kreeg eind 2007 van Rabobank International het verzoek om zijn CV op te sturen.

De Rabobank wil haar klanten die internationaal zakendoen kunnen volgen bij hun stap over de grens, ook naar Turkije. Daarom had de bank de ambitie in Istanbul een International Desk te openen. Als klanten voorheen in Turkije wilden investeren zei de Rabobank ‘neem contact op met een bank in Turkije’. Nu is er de mogelijkheid gecreëerd om internationaal zaken te doen via hun lokale Rabobank in Nederland.

“Dat houdt in dat klanten van de Rabobank die in Turkije een bedrijf willen opzetten, of op welke andere manier dan ook zaken willen doen, via lokale Rabobanken in Nederland naar mij in Istanbul worden doorverwezen. Ik bied ondersteuning via onze partnerbank Türk Ekonomi Bankası (TEB).”

Heel het traject

Directeur Karso is actief op heel het traject en biedt hulp bij het vinden van een antwoord op alle vragen omtrent de juridische, fiscale en vestigingsaspecten. Bovendien analyseert hij of het plan haalbaar is en welke bancaire producten er nodig zijn. “Ik praat onder andere met sectorspecialisten binnen onze partnerbank en adviseer de lokale Rabobank. Samen met de lokale Rabobanken kijken we dan naar de mogelijkheden om de zakelijke doelen van onze klanten te realiseren. Als wij kansen zien ga ik met de Rabobankklant op locatie kijken en overleggen we met een van de 370 TEB filialen. Er zijn verschillende varianten. Onze partnerbank kan zeggen ‘wij financieren het helemaal’, maar hij kan er ook voor kiezen om voor een deel een bankgarantie te krijgen van de Rabobank. Het kan ook zijn dat onze partnerbank niet “instapt”, maar de Rabobank er wel in gelooft en heel het project voor zijn rekening neemt. Dit laatste houdt in dat het moederbedrijf in Nederland gefinancierd wordt en zij op haar beurt geld doorleent aan haar filiaal in Turkije. In de huidige economische crisis hechten de Turkse banken erg aan zekerheid. Op het moment echter dat de Rabobank een ‘letter of comfort’ of een ‘letter of outstanding’ afgeeft en het ook nog eens zo is dat een vertegenwoordiger van de Rabobank samen met de partnerbank in Turkije de aanvraag opstelt, geeft dat toch wel een hele andere dimensie aan zo’n financieringsaanvraag. Ook worden er rekeningen geopend via onze partnerbank”.

Groeiende belangstelling

Karso merkt dat er een groeiende belangstelling is voor zaken doen met Turkije. Hij is in september vorig jaar gestart. “Inmiddels ben ik al dertien keer naar Nederland gevlogen. om daar presentaties te geven en te vertellen over de do’s en de don’ts in de Turkse zakencultuur. Daarnaast kwam ik terug om contacten te hebben met klanten, met ondernemersverenigingen en met hoogopgeleide Turkse Nederlanders. Ik maak duidelijk wat er wel en niet kan”.

Steeds vaker komt hij in Nederland hoogopgeleide Turken tegen die zeggen ‘ik wil ook naar Turkije, dat lijkt me een mooie uitdaging’, maar hij waarschuwt ze altijd. “Het is niet vanzelfsprekend dat ze in Turkije zitten te wachten op Turken uit Nederland. Per jaar komen er in Turkije 400.000 afgestudeerden van de universiteiten op de arbeidsmarkt. Die moeten keihard werken om iets te bereiken. In Nederland gaat dat toch wel wat makkelijker. Je moet als Turkse Nederlander je meerwaarde kunnen aantonen omhet in Turkije te kunnen maken. Bovendien moet je je kwetsbaar opstellen en openstaan voor de Turken en voor hoe het in hun land gaat. Door je ‘open minded’ en respectvol op te stellen bereik je meer. Ik werd hier al na twee dagen uitgenodigd om te gaan lunchen met mijn collega’s van onze partnerbank.”

‘Bereid je goed voor’

Karso heeft diverse adviezen voor degenen die aan een Turks avontuur willen beginnen. “Wees goed voorbereid. Denk niet dat het hier vlekkeloos gaat verlopen, het tegenovergestelde is waar. Dromen zijn prima, maar blijf  realistisch’. Je moet ook afvragen: ‘waar wil ik over een paar jaar staan?’. Een stukje visie moet je wel hebben,. maar je moet steeds realistisch afwegen wat er mee- en tegen kan vallen, ook als je hier woont. Je kunt het zien als lopen over een brug terwijl je die nog aan het bouwen bent. Dat is wat ik nu continu doe: gewoon lopen tot er weer een stuk van de brug wordt aangelast, en dan weer verder, totdat ik de overkant een keer bereik. Dat duurt nog wel eventjes, dat doe je niet in een jaar. Je kunt het wel willen, maar je moet het samen doen, met je gezin en je collega’s”.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch