Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Watersnood in Istanbul

21 sep
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

asd

In: FEM

De meer dan 30 mensenlevens die het noodweer in Turkije heeft geëist, hadden voorkomen kunnen worden als er niet ongecontroleerd in rivierbeddingen was gebouwd.

 

Het was de afgelopen week ‘deja vu all over again’ zoals John Fogerty zingt. De beelden van de drie orkanen – Katrina (Louisiana), Rita (Texas) en Wilma (Florida) – die ik in de zomer van 2005 coverde als correspondent in Amerika kwamen weer terug toen ik in de buitenwijken van Istanbul door de modder liep, op zoek naar overlevenden van de watersnoodramp.

Het verdriet over de doden. De shock van de overval door het kolkende water. De woede over de incompetentie van de bestuurders die alles volgooiden met beton en zo geen ruimte meer lieten voor een natuurlijke afwatering. Zo herkenbaar, maar daarom niet minder schokkend.

In New Orleans zaten tienduizenden mensen als ratten in de val en duurde het bijna een week voor reddingsacties op gang kwamen. In Istanbul werd er gelukkig prompt gereageerd.

Istanbul is de afgelopen 30 jaar uit zijn voegen gegroeid door de massale trek van het platteland naar de stad. Van planning was vaak geen of amper sprake. En de meeste huizen werden illegaal neergezet. Maar ook als er wel planning was dan namen de bestuurders het niet zo nauw met de wetten van de natuur en bouwden op plekken waar de rivieren in tijden van zware regens voor extra afvoer moeten zorgen.

Een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur is de historische brug in Silivri uit 1562, die nog werd ontworpen door de beroemde Osmaanse architect Mimar Sinan. Oorspronkelijk had de brug vier openingen. De gemeente heeft twee ervan afgesloten. Met fatale gevolgen. De rivier trad daardoor buiten zijn oevers en sleurde drie inwoners de dood in. Acht worden nog vermist.

Hanim Cakirer heeft ‘geluk’ gehad. Zij kon haar leven redden door bij de buren op het balkon te klimmen. Haar huis is echter een ruïne. ‘Het enige dat ik nog heb zijn de kleren die ik aan heb’. Ze heeft geen verzekering om bij aan te kloppen.

De totale schade wordt geschat op 70 miljoen euro. Verder lijdt de economie van Istanbul schade door kapotte bruggen en wegen, en vertragingen bij een ondergelopen douanekantoor.

Premier Erdogan heeft drastische maatregelen aangekondigd om een herhaling van de ramp te voorkomen: de rivierbeddingen moeten in hun oorspronkelijke staat hersteld worden. En alle gebouwen die in de weg staan, gaan onder de slopershamer. Dat zal een zware juridische strijd worden, want het gaat om gebouwen van kapitaalkrachtige eigenaren. Onder meer Holiday Inn en het hoofdkantoor van de grote krant Hürriyet, een felle tegenstander van premier Erdogan.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch