Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Istanbul deed niets om watersnood te voorkomen

18 sep
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

a09123840

In: Algemeen Dagblad
 

 

Istanbul – Het gemeentebestuur van Istanbul heeft twee jaar verzuimd om maatregelen te nemen die de watersnoodramp van vorige week hadden kunnen voorkomen. De Wereldbank verstrekte in 2007 een lening van $322 miljoen (218 miljoen euro) aan de stad om alle rivieroevers te versterken en te verhogen. Maar dat geld is op de bankrekening van de gemeente blijven staan en nooit gebruikt.

De lening was onder meer bedoeld voor de Ayamama rivier die door de stad loopt en vorige week met groot geweld buiten zijn oevers trad. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 41. Nog zes slachtoffers worden vermist.

Een woordvoerder van het gemeentebestuur zei: “We waren nog niet in staat om de projecten uit te voeren. We hopen dat de inschrijvingen over een maand of twee afgerond zijn”. Het gemeentebestuur heeft volgens hem 15 waterwegen op het oog die in aanmerking komen voor een opknapbeurt met het krediet van de Wereldbank. Het versterken en verhogen van de oevers van de Ayamama rivier gaat zeker 68 miljoen euro kosten.

Behalve over dit politieke schandaal vliegen de regering en de oppositie elkaar ook in de haren over het controversiële besluit van premier Erdogan om alle gebouwen te slopen waar de Ayamama rivier dood en verderf zaaide. Het gaat om een stuk van 4 kilometer. Volgens de premier is er geen andere oplossing. “De rivier zoekt zijn weg en haar wraak is wreed. We ondervinden er nu de gevolgen van”, zo reageerde hij op de slechte planning van de verstedelijking langs de rivier.

Volgens het plan gaat het om een zo spoedig mogelijke grootscheepse sloop van een hotel, kantorenflats, een winkelcentrum en bedrijfsgebouwen om een nieuwe watersnood te voorkomen. Het gaat onder meer om Holiday Inn, het hoofdkantoor van Hürriyet, een van de grootste kranten van Turkije, het hoofdkantoor van de krant Star, het hoofdkantoor van de tv-zender Kanal 24, de hoofdkantoren van meubel- en textielfabrieken en apartementenflats.

Tegenstanders van de sloop dringen aan op andere maatregelen zoals het verbreden van de rivierbedding en de bouw van tunnels. Volgens de voorzitter van de vereniging van makelaars zou het onteigenen en slopen van de gebouwen de overheid bijna 6,8 miljard euro gaan kosten.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch