Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zoektocht naar vermisten verloopt tergend langzaam

11 sep
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

as

Istanbul – Gespannen kijkt Serpil Dizer naar de reddingswerkers in de branding. Een kraanwagen trekt langzaam het wrak van haar vaders auto uit de modder. De grijze metalic Toyota Corrola braakt vervuild water uit. Maar geen spoor van haar 76 jarige vader. Hij wordt nog steeds vermist, net als acht anderen die hier de zee in werden gesleurd door het kolkende water tijdens de watersnoodramp die delen van Istanbul en het westen van Turkije trof.

“Op het moment dat het water zich door de straten perste, verloor mijn vader zijn evenwicht”, zegt Dizer met berusting in haar stem. “Hij greep zich vast aan zijn auto, maar hij werd met de bijna twee meter hoge modder- en watermassa meegesleurd, de zee in”.

De branding van Selimpasha is veranderd in een bizar autokerkhof. Zeker 60 wrakken zijn er door het natuurgeweld gedumpt. De meeste zijn voor meer dan de helft begraven onder modder. Het zoekwerk naar de stoffelijke resten van de vermisten verloopt tergend langzaam.asdf

Een vrouw die voor het eerst sinds de ramp komt kijken naar haar vrijwel volledig vernielde en met modder vervuilde huis barst in snikken uit. Ze wordt omhelsd en getroost door dochters en vriendinnen.

De straten van deze wijk met luxe zomerhuizen zien er uit alsof ze door een orkaan en een aardbeving tegelijk zijn getroffen. Daken zijn ingestort. Muren en kozijnen zijn weggerukt. Meubilair is naar buiten gedreven en verderop in de straat gestrand. In de met een modderlaag overdekte tuinen liggen verwrongen city bikes, huisraad en een doorweekte teddybeer. Er hangt een geur van verrotting in de wijk.

Het asfalt wegdek van de hoger gelegen doorgaande weg hangt als een surrealistische pannenkoek uit een schilderij van Dali over de ondergrond van zand. De beide rivieren die hier buiten hun oevers traden, hebben ook het hoekhuis van Ismail Akyildiz (51) zwaar beschadigd. “Ik schat de schade op zo’n 60.000 euro”. De ironie wil dat hij ook geld verdient aan de watersnoodramp. Hij verkoopt generatoren. “Die handel ging de afgelopen dagen goed ja”.

Ambtenaar Hasan Solak, die in deze gemeente buiten Istanbul verantwoordelijk is voor infrastructuur, komt ook een kijkje nemen in het rampgebied. “De oorzaak van de ramp is gebrek aan communicatie tussen de gemeente en het stadsbestuur”, zegt hij. “Er zijn onvoldoende maatregelen genomen om de afwatering goed te regelen”.

Mücella Yapici, voorzitter van de vereniging van architecten in Istanbul, richt haar kritiek op het stadsbestuur en bouwbedrijven. “Er wordt in het wilde weg gebouwd. En er is geen respect voor de natuur. Het water wil zich best over en onder de grond verplaatsten, maar dat lukt niet want alles is volgestort met beton”.

Erhan Tapanyigit, een van de wijkbewoners, wil op dit moment niet van kritiek weten. Hij is nu even blij. “Kijk hier onze hond Bobo. We dachten dat hij dood was. Hij was sinds de overstroming vermist. We hebben hem net teruggevonden”. De verwilderd uitziende hond kwispelt met zijn staart en likt de hand van zijn baasje.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch