Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Watersnood treft Turkije zonder genade

10 sep
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

arsivimageaspx

Istanbul – Een Turkse man klampt zich wanhopig vast aan het dak zijn auto. De autoweg waarop hij reed is veranderd in een gevaarlijk kolkende rivier. Vier vrienden schreeuwen hem toe dat hij moet volhouden. Angst spreekt uit zijn ogen.

Ze gooien hem een lang touw toe. Hij grijpt het en wordt op het droge getrokken.

 

Verderop staat een man op het dak van een flat. Hij zwaait naar een reddingshelikopter die overvliegt. De piloot ziet hem en blijft boven het onder water gelopen gebouw hangen. Een reddingswerker laat zich aan een kabel zakken en gebaart naar de man dat hij rustig moet blijven. Cameramensen van toegesnelde tv-ploegen zoomen op hem in. De man wordt veilig in de sterke armen van de reddingswerker naar boven in de helikopter gehesen.

Vooral de buitenwijken aan de westelijke en noordelijke rand van de metropool Istanbul zijn getroffen door het noodweer en overstromingen. Maar ook enkele buitenwijken aan de Aziatische kant van deze wereldstad hebben grote overlast van de watersnoodramp.

Gisteravond was het dodental in het noordwesten van Turkije opgelopen tot 31: in Istanbul kwamen 24 mensen om en buiten de stad Edirne zeven.

In Saray, op zo’n 100 km van Istanbul, kwam een heel gezin om in het water. De stoffelijke resten van de moeder en haar drie kinderen zijn gevonden. Het lichaam van de vader is nog steeds spoorloos. Ook een bejaard echtpaar, hij 81, zij 79 is niet bestand tegen het wilde water en verliest het leven. Net als een oude gehandicate man die door het water wordt verrast in zijn huis en geen kant meer op kan.

Aan de Aziatische kant van Istanbul wordt een vrouw dodelijk aangereden door een trein, omdat ze over het spoor loopt aangezien de spoortunnel onder water staat.

Sommige taferelen doen denken aan de orkaan Katrina die in augustus 2005 vooral New Orleans trof. Daar zaten duizenden mensen als ratten in de val en duurde het bijna een week voor reddingsacties goed op gang kwamen.

Hier in Istanbul wordt er prompt gereageerd op de ramp. Burgemeester Topbas coördineert de reddingswerkzaamheden. De brandweer, helikopters van het leger en de politie, medewerkers van de gemeentereiniging komen in actie en ook ambulances en particulieren helpen waar ze kunnen. Sommige reddingswerkers lopen tot aan hun kin in het water om gestrande automobilisten uit hun benarde posities te bevrijden.

Istanbul, een stad groter dan de provincie Utrecht en met een inwonersaantal dat net zo hoog is als heel Nederland, heeft kennelijk geleerd van de zware aardbeving van tien jaar geleden. Toen kwamen bijna 20.000 mensen om ten zuidoosten van de stad.

Kritiek is er ook. Over de slechte planning bij de uitbreiding van de stad. Op sommige plekken zijn huizen gebouwd waar vroeger rivierbeddingen waren. Istanbul is de afgelopen 30 jaar uit zijn voegen gegroeid door de massale en snelle trek van het platteland naar de steden. De urbanisatie is zo snel gegaan dat slechts 1 op de 6 van de 16 miljoen inwoners in Istanbul is geboren.

Het overstromingsgevaar is nog niet geweken. Voor de komende dagen wordt meer noodweer voorspeld. Pas zaterdag wordt er beter weer verwacht.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch