Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije moet kleine vissers beschermen

8 sep
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

activisten-van-greenpeace-in-istanbul

Tahir Dogan zit op zijn boot en staart voor zich uit. Hij heeft zijn netten binnengehaald, maar de vismanden zijn leeg. De 70-jarige Turkse visser uit Gökova, tussen Marmaris en Bodrum, voer langs het Griekse eiland Kos en viste heel de dag tevergeefs. En dat komt de laatste jaren steeds vaker voor.

 

Het is een indringend beeld van de vele problemen waar de Turkse kleine vissers mee kampen en ik zie Tahir op een van de foto’s bij de tentoonstelling ‘Witnesses of the Sea’, die de Turkse fotograaf Aytunç Akad maakte in opdracht van Greenpeace. “Het doel van de expositie in Istanbul is om te laten zien hoe de kleine vissers slachtoffer worden van de gevolgen van vervuiling, overbevissing en klimaatverandering die samen leiden tot het uitsterven van al het leven in de wateren rondom Turkije”, aldus Akad.

Voor een land met een kustlijn van zo’n 8000 kilometer doet Turkije opvallend weinig om de visstand en de kwaliteit van het water te beschermen. Toch is dat van groot belang, omdat visserij de enige bron van inkomsten is voor vissers als Tahir Dogan en zo’n 5 miljoen anderen.

De ‘Rainbow Warrior’, het vlaggenschip van Greenpeace, was vandaag in de haven van Istanbul ter ondersteuning van de campagne om beschermde gebieden te creëren in heel de Middellandse Zee. Voor mij was het de eerste keer dat ik de ‘Rainbow Warrior’ in het echt zag. Mooi met de Nederlandse vlag in top.

Op het schip vertelde kapitein Derek Nicholls hoe belangrijk het is om actie te voeren voor het behoud van de kwaliteit van het water in de Middellandse Zee en de bescherming van de visbestanden en de variëteit aan leven in de zee. “De Rainbow Warrior vaart van Istanbul naar Izmir en Marmaris en daarna naar Libanon en Griekse havens om aandacht te vragen voor destructieve menselijke activiteit, om die vast te leggen en data te verzamelen om voorstellen te kunnen doen om de situatie te verbeteren”, aldus activiste Banu Dökmecibasi.

Ondanks acties en voorstellen van Greenpeace wordt er nog steeds met illegale drijfnetten gevist. Ook de sleepnetten en de industriële manier van vissen zijn een enorm gevaar voor de visbestanden.

De prachtige blauwvintonijn wordt al met uitsterven bedreigd. In april trekt deze Atlantische tonijn in grote groepen naar de Middellandse Zee om er te paaien. Ik zag gisteren weer een gevangen exemplaar van deze spectaculaire roofvis tussen het ijs liggen bij ons in de bazaar. Maar hoewel ik gek ben op sushi weiger ik tonijn te eten. Deze vis dient beschermd te worden.

Gelukkig heeft Nederland aangedrongen op een handelsverbod en kondigde de EU twee weken geleden aan zo’n verbod mogelijk te bepleiten bij internationaal overleg.

De tonijn is erg populair bij Japanners. En dat is gevaarlijk, want als er in het huidige tempo wordt doorgegaan met het vangen van de blauwvintonijn dan zijn de geslachtsrijpe exemplaren in 2012 op, aldus het Wereld Natuur Fonds.

Hoewel het nog vele jaren gaat duren voor Turkije lid kan worden van de Europese Unie dient het nu al – uit eigenbelang – visserijmaatregelen te gaan nemen om op termijn tot een duurzame visserij te kunnen komen. Haast is geboden want overbevissing, uitgeputte visbestanden en kleinere vangsten leiden nu al tot dalende inkomens en bedreigen de werkgelegenheid en toekomst van vissers als Tahir Dogan.

 

Fototentoonstelling ‘Witnesses of the Sea’

van de Turkse fotograaf Aytunç Akad

4 – 15 september

Yeminli Mali Müşavirler Odası Sanat Galerisi

Istiklal Caddesi No.146

 

16 – 30 september

IDO Sanat Galerisi

Kadıköy Vapur Iskelesi

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch