Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Nederlands bedrijf plaatst in Turkije snelle batterijopladers

7 sep
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Mobile Power Turkey, een Nederlands bedrijf in Istanbul, heeft een deal gesloten met Turkcell om het groeiende batterijprobleem op te lossen. Turkcell is de grootste telecom provider in Turkije met een marktaandeel van 57% en 38 miljoen abonnees.

Het gaat om een driejarig contract om per 1 september zogeheten Doqo batterijopladers te plaatsen in drukke Turkcell winkels, shopping malls, ziekenhuizen, universiteiten, fast food winkels zoals de Simit Saray’s en andere plaatsen waar elke dag veel mensen komen.

‘Eind deze maand zullen er 420 batterijautomaten staan opgesteld. En eind dit jaar is er een goede kans dat we op een totaal van 800 tot 1000 zitten’, zegt directeur Marcel Korver. ‘De apparaten genereren een omzet van circa1,4 miljoen euro per jaar op basis van 1000 doqo’s. De geprognosticeerde groei is 2500 Doqo’s eind 2011’.

Het gaat om nieuwe, groene pulstechnologie voor alle batterijen uit mobieltjes en digitale camera’s. Onze snelle oplader ‘leest’ (scant) de min en de plus van de batterij, die op een soort spijkerbed van naaldjes terecht komt. ‘Binnen een kwartier tot 20 minuten kun je je opgeladen batterij uit de Doqo halen’, aldus mededirecteur Eppo Woortman. ‘Het system is beveiligd via een viercijferige pincode plus een hekje die je hebt aangemaakt bij het inwerpen van de batterij’

Zodra de klant een pincode heeft ingetoetst gaat het station A of B open. Daar legt hij zijn batterij in. Het station gaat dicht en de machine scant de batterij. Dan vraagt het appraat om het geld. Zodra dit is ingeworpen begint het opladen. En op elk gewenst moment kan de gebruiker door het intoetsen van de pincode en het aangeven van het station, weer geopend worden. Wie haast heeft kan de batterij ook al na tien minuten ophalen. Dan is hij slechts voor de helft geladen, maar weer voor uren bruikbaar.

‘In tegenstelling tot de huidige snelle shock-laders voor lithiumbatterijen uit camera’s en mobieltjes wordt er door Doqo-machines geen schade aangericht aan de batterijen en gaat de procedure vele malen sneller’, aldus directeur Woortman.

Aangezien consumenten steeds meer doen met hun smart phones – internet, foto’s en films – raken de batterijen ook veel eerder leeg. En dan bieden de telefoon oplaadautomaten een uitkomst.

Mobil Power Turkey is een zelfstandig onderdeel van Mobil Power International. Het moederbedrijf is in negen landen actief met Doqo-oplaadautomaten. Het bedrijf in Istanbul is volledig Nederlands eigendom en wordt geleid door drie Nederlanders. Mobil Power Turkey is de snelst groeiende tak van Mobil Power International door de hoge bevolkingsdichtheid in Turkije, de lange duur van telefoongesprekken en het drukke sociale leven van de Turken.

Mobil Power International is de houder van de exclusieve overeenkomst voor het exploiteren van de Doqo’s in de Europese Unie en een aantal buurlanden. Mobil Power Turkey heeft de exclusieve sublicentie voor Turkije.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch