Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Handgranaat als straf: vier soldaten dood

28 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

xpvedoc501243206

Istanbul  – Een luitenant van de Turkse landmacht is gearresteerd en zit in voorarrest nadat vier dienstplichtigen om het leven kwamen door een disciplinaire maatregel van zijn kant. De officier, Mehmet Tümer, gaf een van de soldaten een handgranaat waaruit hij de veiligheidspin had getrokken als straf voor het feit dat de soldaat slapend was aangetroffen tijdens de nachtwacht.

Eerder had het leger gemeld dat de vier soldaten om het leven waren gekomen doordat een handgranaat per ongeluk tot ontploffing was gekomen tijdens een patrouille in het zuidoosten waar Koerdische rebellen van de PKK actief zijn. Maar de liberale kwaliteitskrant Taraf onthult nu, op basis van ooggetuigen van het incident, dat de soldaat, Ibrahim Öztürk, omkwam door de granaat die hij van de luitenant in handen kreeg gedrukt.

Sergeant Sakir Akcan trof soldaat Öztürk slapend aan terwijl hij op wacht diende te staan. Hij pakte diens handgranaat en gaf deze aan de luitenant als bewijs dat de soldaat zijn plicht verzaakte. De volgende dag werd hij op het matje geroepen bij de officier. Die vroeg hem waar zijn handgranaat was. Toen hij die niet kon vinden, gaf de luitenant hem deze terug, maar niet nadat hij de veiligheidspin eruit had getrokken. Öztürk smeekte hem de pin terug te geven, maar de sergeant zei: “Als je de hefboom met de hand op zijn plaats houdt, zal hij niet ontploffen.” De soldaat was doodsbang en hield de officier voor dat zijn diensttijd nog maar 75 dagen zou duren.

Diverse ooggetuigen hebben gezegd dat de soldaat herhaaldelijk smeekte om de slagpin terug te geven. De sergeant weigerde en de handgranaat ontplofte kort daarna. Drie andere soldaten kwamen bij de ontploffing eveneens om.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch