Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Çiya: Een culinair smaakavontuur

16 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

ciya-restaurant1

De beste lokatie om te genieten van Osmaanse, Koerdische en Turkse gerechten in Istanbul is het restaurant Çiya aan de Aziatische oever van de Bosporus in onze buurtbazaar van Kadıköy.

Eigenlijk zijn er drie Çiya restauranten, allemaal van dezelfde eigenaar. Het oudste en gezelligste om met vrienden te gaan eten is Çiya Sofrası. De twee andere zijn aan de overkant van de straat en heten ‘Çiya Kebab restaurant’, waar ze over heel het jaar gerekend meer dan 65 soorten kebap aanbieden.

Het restaurant heeft lovende kritieken gehad en is al het ‘culinaire heiligdom van Istanbul’ genoemd en ‘het beste restaurant in Istanbul’. Er zijn ongetwijfeld restaurants die eleganter zijn ingericht en een veel mooier uitzicht hebben. Maar het is het eten en de altijd veranderende selectie van gerechten die dit een populaire plek maken voor alle liefhebbers van goed eten in Istanbul.

De eigenaar Musa Dagdeviren is een Turks-Koerdische kok afkomstig uit de zuidoostelijke stad Gaziantep. Hij reisde heel Turkije door om in afgelegen dorpjes plaatselijke recepten te ontdekken uit de tijd van het Ottomaanse Rijk.

Hij is een man met een missie: het ontdekken en het aan zijn gasten voorschotelen van wat hij noemt ‘de vergeten boerengerechten uit Anatolië’.

De New York Times prees hem als een ‘culinaire Indiana Jones’ en een ‘Midas van de vruchten’ die ze verandert in ‘gouden sapjes en nagerechten zoals stukjes gekonfijte pompoen’.

Een bezoek aan deze gezellige, informele eetgelegenheid is echt een smaakavontuur, aangezien je de keuze hebt uit authentieke regionale gerechten uit heel Turkije en combinaties van ingrediënten en smaken die je nergens zal vinden in de traditionele kebabtenten.

Het menu verandert met de seizoenen en de beste manier om met al die ongewone gerechten kennis te maken is door naar het buffet bij de ingang te gaan waar een variëteit aan salades en voorgerechten staat uitgestald. Neem van alles wat op je bord. Voor het samenstellen van je hoofdgerecht loop je naar de koks die bij de pruttelende potten staan met bereide gerechten en wijs gewoon aan wat je interessant lijkt.

Er zijn altijd diverse soepen, stoofpotten met lamsvlees, auberginegerechten en diverse soorten rijst en gebroken tarwekorrels. Houd nog wat ruimte over voor de toetjes. Niet de gebruikelijke baklava, maar heerlijke gekonfijte citrusvruchten; zoete tomaten met amandel, sesam, dikke room en citroen; pompoen met suiker, tahini of walnoot en citroen; en groene walnootschillen die met kalksteen zijn bewerkt; en zelfs in suiker ingelegde olijven.

Adres: Güneşlibahçe Sokak 43

Lokatie: Kadıköy

Tel.: 0216-330-3190

Web: www.ciya.com.tr

Cuisine: Turks/Anatolisch/Koerdish/Ottomaans

Pluspunt: een variëteit aan vegetarische gerechten

Minpunt: metalen borden

One Comment

  1. Brigit Kemmerling schreef:

    Oktober 2008. Wat een verrassing dit restaurant. Als enige toeristen hebben wij genoten van de authentieke gerechten. Gezellige sfeer, geweldige bediening.
    Brigit Kemmerling

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch