Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Afgeperst in Istanbul: 885 euro voor drie glazen wijn

12 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

greenvoorguillet4Istanbul  – “Naïef? Helemaal niet”, zegt de gedupeerde Amsterdammer Robert Greene. “Ik ben een wereldreiziger. Gemiddeld ben ik een keer per maand in het buitenland”.
Toch is hij in Istanbul met open ogen in de val gelopen. Vier Turken hebben hem bedreigd en 885 euro afgeperst.
Emotioneel is het een zware klap. “Sinds mij dit is overkomen, slaap ik ’s nachts slecht. Ik ben onrustig en voel me onveilig als ik ergens alleen sta. Ik had niet verwacht dat ik er zoveel last van zou hebben. Op het moment dat het gebeurt lijkt het allemaal onwerkelijk. De nachtmerrie begint pas daarna.”

De 43-jarige marketing manager besloot voor een lang weekend naar Istanbul te gaan. Niet zoals gebruikelijk met zijn partner of vrienden maar alleen.
Hij reisde met de KLM en verbleef in het luxe Crowne Plaza Hotel, op loopafstand van de Grote Bazaar, de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Na een relax sessie in de historische Cemberlitaş hamam ging hij op zoek naar een leuke bar om wat te drinken. Op straat sprak een keurige Turkse heer hem aan. “Hij was erg vriendelijk en had een mooie, donkerblauwe BMW. Ondanks mijn terughoudendheid, besloot ik mee te gaan naar de bar die hij adviseerde. Hij kwam betrouwbaar over en wist mij op mijn gemak te stellen.”
In de bar vroegen twee vrouwen of ze mochten aanschuiven. Greene vond dit geen
probleem, temeer omdat ze er niet als hoertjes uitzagen en ‘ik toch niet op vrouwen val’.
Na middernacht en drie glaasjes wijn wilde hij vertekken. Hij kreeg een rekening van 3600 Turkse lira (1732 euro), inclusief de tien glaasjes wijn van de dames en de drank van de Turkse ‘begeleider’, die voorstelde ieder de helft te betalen.
Toen Greene weigerde en bovendien zei dat hij zoveel geld niet had, werd hij omringd door vier potige kerels. Zij bedreigden hem en gingen met hem mee naar een geldautomaat waar ze hem dwongen om te pinnen. Dat was rond kwart voor een ’s nachts. Hij pinde het maximumbedrag van 1300 Turkse lira. Hij werd terug naar de
bar begeleid en moest na een kwartier – toen het in Nederland net na middernacht was en dus een volgende dag – terug naar het geldautomaat om weer te pinnen. “Dat deden ze expres”, aldus Greene. “Je kan maar een keer per dag het maximale bedrag pinnen”.
In totaal heeft hij 885 euro voor drie glaasjes wijn betaald. Drie maal duurder dan zijn vliegticket.
In zijn hotel kreeg hij te horen dat hij blij moest zijn dat hem niets ergers was overkomen.
Greene ging naar twee verschillende politiebureaus om aangifte te doen. “Niemand sprak Engels. Ik moest een Turkse vriend in Nederland opbellen die kon optreden als tolk. De politie geloofde mij niet en zei dat ik waarschijnlijk mijn verzekering wilde oplichten.”
Een medewerkster van het consulaat in Istanbul vertelde hem dat er vaker toeristen slachtoffer worden van dit soort afpersingspraktijken. Hoe vaak is niet bekend, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in den Haag, die opmerkt dat het bedrag waarvoor Greene is afgeperst ‘wel uitzonderlijk hoog is’.
Het consulaat in Istanbul denkt erover om een waarschuwing tegen dergelijke praktijken op de website te zetten, maar wil dit niet alleen doen. Eerst wordt de kwestie in EU-overleg aan de orde gesteld om te kijken of een gecoördineerde waarschuwing op zijn plaats is.
Greene wil ondanks zijn traumatische ervaring terug naar Istanbul. “Al was het alleen maar om van dit negatieve gevoel af te komen. Het is niet prettig om alle Turken te wantrouwen. Het gevoel moet slijten”.

3 Comments

 1. Marc schreef:

  “Wat ik mij afvraag, hoe komt het toch zover? Zijn de ‘nuchtere’ Hollanders te goed van vertrouwen? Durven ze geen nee te zeggen? Mijn verkoopleider is van zijn geld beroofd bij het pinnen.. Achteraf denk je.. gewoon opletten en niet toestaan.” Gülseren Aytekin

 2. Marc schreef:

  “Ik heb dat soort verhalen vaker gehoord. Een jongen die ik ken is ook in Istanboel een verkapt bordeel ingelokt en heeft zich met vechten weten te redden. Een andere jongen is zelfs met zijn broer gedrogeerd (waarna ze enkele dagen in het ziekenhuis hebben gelegen) zodat ze beroofd konden worden. Gek genoeg heb ik van nog niemand in mijn omgeving (met allemaal mensen die veel en vaak reizen) zulke dramaverhalen uit andere (‘exotische’) steden gehoord. Nu vraag ik me af of dat is omdat het in Istanboel veel vaker voorkomt, of omdat er gewoon zo ontzettend veel meer Nederlanders naar Turkije gaan. (Ik bedoel: bijna iedereen in mijn vriendenkring is in Istanboel geweest, niet iedereen in Delhi…)”
  Franka Hummels

 3. Floris schreef:

  Mij is exact hetzelfde in Budapest overkomen en vrienden van mij hebben dit in Thessalonili meegemaakt. Of het iets typisch voor Istanbul is betwijfel ik!
  Floris

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch