Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Terrasjescultuur bloeit op dankzij rookverbod

10 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

no-smoking

Turkije kan nog lang geen lid worden van de Europese Unie. In tal van  opzichten loopt het land aan de Bosporus ver achter bij Europa. Daar zijn zelfs de grootste voorstanders van het Turkse lidmaatschap het over eens. Maar soms loopt Turkije voorop.

Neem nou de anti-rookwetgeving. Die is strenger dan in de meeste Europese landen. En dat in het land waar het percentage kettingrokers een van de hoogste ter wereld is. De uitdrukking ‘roken als een Turk’ is niet voor niets ingeburgerd in Europa.

Kortgeleden werd het gedeeltelijke rookverbod uitgebreid tot de horeca. Niet alleen tot bars en restaurants. Ook in traditionele theehuizen waar oude mannen en werklozen de tijd doden met glaasjes bitterzoete thee, sigaretten en spelletjes, is het opsteken van een sigaret nu strafbaar.

Overal hangen posters die rokers waarschuwen dat ze 69 lira (33 euro) boete riskeren als ze betrapt worden. Eigenaars van etablissementen waar gerookt wordt, krijgen bij de eerste overtreding een boete van 260 euro; de tweede keer moeten ze 2600 euro betalen.  

Uitzonderingen zijn schaars. Gevangenissen, bejaardenhuizen en psychiatrische inrichtingen krijgen ruimten voor rokers. En rechercheurs mogen verdachten tijdens verhoren sigaretten aanbieden om hen aan het praten te krijgen.

Turkse artsen sloegen vaak alarm over het groeiende aantal rokers. Twee op de drie mannen rookt en een vijfde van alle vrouwen. Bovendien is 15 procent van de Turkse kinderen tot elf jaar verslaafd aan nicotine.

Turkije is de op drie na grootste tabakproducent ter wereld en de op zeven na grootste sigarettenmarkt. Per jaar paffen Turken 103 miljard sigaretten weg. Per dag overlijden 280 Turken aan longkanker.

Tabaksreclame is volgens de strenge wetgeving taboe. Tabaksfabrikanten mogen geen evenementen meer sponsoren en op auto’s van fabrikanten en distributeurs van sigaretten mag geen reclame meer staan. Ieder die sigaretten, tabak of andere tabaksproducten verkoopt aan minderjarigen riskeert een celstraf van maximaal een jaar. In films op tv worden sigaretten van rokende acteurs en actrices onzichtbaar gemaakt. Zelfs het weggooien van een peuk op straat is nu strafbaar.

In een land met zoveel rokers zou je veel verzet verwachten tegen het inperken van de persoonlijke vrijheid van de rokers door de bemoeizuchtige overheid. Toch is daar amper sprake van. Turken zijn over het algemeen gezagsgetrouw en staan bekend om hun pragmatisme en vindingrijkheid.

In alle wijken van Istanbul begint plotseling een terrasjescultuur op te bloeien dankzij het rookverbod. Tafels en stoelen worden buiten op de stoep gezet. Muzikanten gaan bij de drempel staan en de rokers van sigaretten en waterpijpen vermaken zich nu gewoon buiten. De straten zijn er een stuk gezelliger op geworden.

Soms lopen de spanningen hoog op. Zoals in een restaurant waar een roker begon te schieten nadat de eigenaar hem had opgedragen zijn sigaret te doven. Hij schoot een van de aanwezigen dood.

Maar over het algemeen wordt het rookverbod goed nageleefd. Opvallend in dit land met zijn talloze straffe rokers. Net zo opvallend als het feit dat bijna 90 procent van de Turken zegt het eens te zijn met het rookverbod.

One Comment

  1. Floris schreef:

    Ook op dit punt loopt Turkije voor op de EU! Grappig om te zien hoe goed men dit soort zaken aanpakt in dat land! Terwijl wij hier heel lang prutsen!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch