Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse sleutelrol bij gas voor EU

7 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

pe_01

In: Het Financieele Dagblad

 

Istanbul – De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara belangrijke akkoorden ondertekend op het gebied van energie en economische samenwerking. De meeste aandacht ging uit naar de overeenkomst die hij en premier Tayyip Erdogan bereikten over de zogeheten South Stream-gasleiding.

Die zal gedeeltelijk worden gebouwd in de Turkse territoriale wateren van de Zwarte Zee en zal lopen van Rusland naar Bulgarije en dan naar consumenten in Europa. Het is een belangrijk succes voor Moskou in zijn pogingen om zijn dominante positie als leverancier van gas naar de EU te behouden.

De South Stream-gasleiding wordt gezien als een concurrent voor de Nabucco-pijpleiding, een EU-project dat is bedoeld om de Europese afhankelijkheid van de Russische energietoevoer te verminderen. Na moeizame onderhandelingen met Turkije werd hierover een maand geleden een akkoord gesloten.

Turkije fungeert als scharnier voor de aanvoer van gas uit het Midden-Oosten en de regio van de Kaspische Zee naar Europa. Vijf potentiële leveranciers van het benodigde gas – Azerbeidzjan, Turkmenistan, Iran, Irak en Egypte – zullen van het zuidoosten van Turkije gebruik moeten maken om aansluiting te vinden op de hoofdleiding van Nabucco.

Voor Rusland is het groene licht van Turkije voor de South Stream-pijpleiding naar Bulgarije van groot belang, omdat Moskou het grondgebied van Oekraïne wil vermijden. In de afgelopen twee jaar zijn er herhaaldelijk conflicten met Oekraïne geweest over de prijs van het gas dat het Russische Gazprom levert. In januari leidde het opgelaaide conflict opnieuw tot het afsluiten van de gasleiding voor twee weken.

In totaal ondertekenen de Russische en Turkse premier niet minder dan zestien akkoorden.

Een daarvan gaat over de aanleg van een pijpleiding voor het vervoer van Russische olie van de Turkse havenstad Samsun aan de Zwarte Zeekust naar Ceyhan, aan de zuidkust van Turkije, om het drukke verkeer van olietankers door de Bosporus te verminderen.

Verdere onderhandelingen in Ankara over samenwerking op het gebied van kernenergie en de prijs van de eerste kerncentrale van Turkije door het Russische bedrijf Atomstroiexport leidden tot een protestactie van Greenpeace. Activisten ontvouwden in het oude stadscentrum een spandoek met de leuze ‘No to Atom please’.

Verder hadden ze foto’s van Poetin en Erdogan op kerncentrales die tevoorschijn kwamen uit matroesjka’s, de traditionele Russische beschilderde holle poppen met steeds kleinere versies.

De banden tussen Rusland en Turkije worden steeds belangrijker. Vorig jaar verdrong Rusland Duitsland van de eerste plaats als de voornaamste handelspartner van Turkije. Het jaarlijkse handelsvolume bedraagt nu euro 27,8 mrd.

Duizenden Turkse ondernemers hebben geïnvesteerd in Rusland. In 2004 besloten Turkije en Rusland hun banden op te waarderen tot een ‘versterkt partnerschap’ tijdens het bezoek van Poetin als president aan Ankara.

Energie is het belangrijkste product in de handelsbetrekkingen. Turkije is voor 29% van zijn behoefte aan olie afhankelijk van Rusland en voor 63% van zijn gasconsumptie.

One Comment

  1. Floris schreef:

    Turkije speelt het spel wel steeds beter! Over 10 jaar is het echt een van de grotere spelers!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch