Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkije populairst bij Nederlandse toerist

1 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

moskee-kilic-ali-pasha-istanbul1

Foto: Slawomira Kozieniec

Istanbul – Turkije is deze zomer het populairst bij Nederlandse toeristen die op zoek zijn naar zon, zand en zee. Door de crisis wordt er nog scherper gelet op de prijzen en daarom scoort Turkije beter dan duurdere vakantielanden als Spanje en Griekenland.

In juni begon het aantal boekingen aan te trekken. Met 9 procent meer boekingen in juni liep Turkije zijn achterstand voor heel de zomer al in tot -9%. Turkije-specialist en luchtvaartonderneming Corendon meldt vooral voor de maand augustus een dikke plus.

Het is Spanje en Griekenland veel minder gelukt om te profiteren van de extreem lage prijzen voor vliegticktes in de last-minute aanbiedingen. Griekenland staat deze zomer daarom nog fors in de min: -19%. En Spanje noteert -16% minder boekingen dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de jongste gegevens van de brancheorganisatie voor reisondernemingen ANVR en de market research organisatie GfK.

Het internationale toerisme heeft zich in Turkije pas sinds eind jaren 80 ontwikkeld, maar het land is inmiddels een van de toonaangevende bestemmingen in Europa geworden. In 2008 bezochten 26,3 miljoen buitenlanders Turkije, een groei van 12,8 procent ten opzichte van 2007. Ruim de helft van de buitenlandse bezoekers boekt een goedkope ‘all-inclusive’-vakantie.

In 2008 kwamen de meeste toeristen uit Duitsland (4,4 miljoen), Rusland (2,9 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (2,2 miljoen), Bulgarije (1,3), Nederland (1,1 miljoen) en Iran (1,1 miljoen).

Turkije heeft ook last van de wereldwijde economische recessie maar minder dan andere bestemmingen. Volgens Business Monitor International zal het aantal toeristen in Turkije dit jaar hooguit met 3,5 procent dalen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch