Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Bazaar Istanbul: een feest voor alle zintuigen

1 aug
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

entrance-grand-bazaar2

Slenteren door de Grote Bazaar in Istanbul is een must voor elke toerist. Eigenlijk gaat het om twee verschillende markten: de Kruidenbazaar en de Overdekte Bazaar (‘Kapali Carsi’ in het Turks).

Ze vormen het commerciële hart van de oude stad en liggen op een van de zeven heuvels. Uiteraard aan het water van de Gouden Hoorn, dat al sinds de tijd van de Byzantijnen (667 v.Chr.) diende als de grootste natuurlijke haven ter wereld.

Aan de kade van de wijk die nu Eminönü heet, legden eeuwen lang zeilschepen aan met handelswaar en kruiden uit het oosten. Istanbul – en voor 1453 Constantinopel – was een van de laatste halteplaatsen van de Zijderoute.

Nergens anders in Itanbul is de sfeer van de Oriënt nog zo goed voelbaar als in de Grote Bazaar. Het is er een en al bedrijvigheid en een feest voor alle zintuigen. De Kruidenbazaar is een exotisch tableau van geuren en kleuren. Noten, zaden, specerijen, theesoorten, chocolade, snoep, honing, olijven, allerlei vage middeltjes die de geslachtsdrift zouden stimuleren en geneeskrachtig zouden zijn.

De Overdekte Bazaar, verderop de heuvel, is een labyrint van talloze straatjes met ruim 3600 winkeltjes en verkopers die de hele trukendoos opentrekken om nieuwsgierigen binnen te lokken. Veel toeristen kopen er gouden en zilveren sieraden, tapijten, antiek, leer en jeans, traditionele kunstnijverheid als koperen koffiepotten en waterpijpen, en allerlei souvenirs.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch