Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Kinderen achter tralies voor ‘terrorisme’

13 jul
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

2Istanbul – De Verenigde Naties eisen met spoed opheldering van Turkije over ruim 300 Koerdische kinderen tussen de 12 en 18 jaar die in slechte omstandigheden in gevangenissen zitten opgesloten tussen volwassen criminelen. Ze zijn veroordeeld wegens het roepen van ‘illegale slogans’ of het gooien van stenen naar de politie. Zij werden berecht als ‘terroristen’ en hebben gevangenisstraffen gekregen tot 20 jaar.

Turkije, dat kandidaat is voor de Europese Unie, schendt daarmee diverse internationale verdragen die het mede heeft ondertekend. Onder meer de VN-Conventie voor de Rechten van het Kind en het Europese Verdrag voor de Mensenrechten.

De VN heeft een brief geschreven naar de Turkse autoriteiten met een lange lijst van vragen. Onder andere over de omstandigheden waaronder de tieners in het zuidoosten achter tralies zitten, om hoeveel kinderen het gaat, wat de definities zijn voor de vormen van ‘terrorisme’ waarvoor de kinderen zijn veroordeeld en hoe worden hun rechten worden beschermd.

Het Turkse ministerie van Justitie krijgt drie weken om op het verontruste schrijven van de VN te reageren.

Volgens de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD zijn er sinds 2006 bijna 1600 kinderen berecht wegens het overtreden van de anti-terreur wet sinds 2006. In dat jaar werd de wet aanzienlijk aangescherpt. Kinderen tussen de 16 en 18 jaar mochten niet langer worden berecht in civiele rechtbanken voor minderjarigen. Zij dienden voorgeleid te worden in rechtbanken voor zware criminelen en berecht te worden als volwassenen.

Volgens een ander amendement op de wet was het de rechters niet langer toegestaan gevangenisstraffen om te zetten in voorwaardelijke straffen of taakstraffen.

De wet heeft een zeer brede omschrijving van wat ‘terrorisme’ is. Kinderen die stenen gooien naar de oproerpolitie of tijdens demonstraties leuzen scanderen voor de PKK – de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan – worden berecht als leden van de PKK. Ook het onherkenbaar maken van gezichten met doeken tijdens een demonstratie wordt in de wet gedefinieerd als een vorm van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’.

Sevahir Bayindir, parlementslid van de Koerdische DTP, noemt het berechten van kinderen als ‘terroristen’ onderdeel van het beleid van de overheid om Koerdische families te bedreigen, te intimideren en te straffen.

Begin dit jaar heeft ze een motie ingediend in het parlement om de anti-terreurwet zo aan te passen dat kinderen daarvan worden uitgesloten, maar de motie kreeg geen steun van de andere partijen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch