Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Moskee moet op slot voor Oeigoeren

11 jul
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

20081120101302290Istanbul/Peking – De Chinese overheid heeft gisteren moskeeën in de door etnische onlusten geteisterde stad Urumqi gesloten om de kans op nieuwe geweldsuitbarstingen onder Oeigoerse moslims de kop in te drukken.

Van te voren was aangekondigd dat de islamitische Oeigoeren ‘omwille van de openbare orde’ het voor moslims zo belangrijke vrijdaggebed beter thuis konden doen.

De Nederlandse journalist Remko Tanis is in Urumqi enkele uren vastgehouden door de politie. De verslaggever van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) zou de avondklok hebben overtreden.

Urumqi, de hoofdstad van de West-Chinese provincie Xinjiang, is na massale inzet van veiligheidstroepen redelijk rustig.

Afgelopen week braken hevige rellen uit, waarbij zowel de islamitische minderheid van de Oeigoeren als de Han-Chinese meerderheid de confrontatie zocht. Het geweld heeft meer dan 180 mensen het leven gekost.

Velen verlaten Urumqi, een stad van 2,3 miljoen inwoners. Arbeiders uit andere delen van China gaan terug naar huis omdat ze zich onveilig voelen, Oeigoerse studenten uit Xinjiang willen liever naar steden waar meer Oeigoeren dan Han wonen.

In Turkije wordt fel gedemonstreerd tegen het bloedig neerslaan van de protesten van de Oeigoeren. De Turken voelen zich met hen verwant, omdat de Oeigoeren ook moslims zijn en een aan het Turks verwante taal spreken.

In Turkije wonen bijna 300.000 Oeigoeren. Premier Erdogan heeft de in ballingschap levende ‘moeder’ van het Oeigoerse verzet, Rebiya Kadeer (62), een visum beloofd als ze vanuit Amerika naar Turkije wil komen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch