Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turkse generaals tegen inperking van hun macht

8 jul
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

GENELKURMAY BASKANI ORGENERAL ILKER BASBUG'UN BASIN ACIKLAMASIIstanbul – Turkse generaals verzetten zich tegen een nieuwe wet om militairen in vredestijd door civiele rechters te laten berechten. Tot nu toe worden militairen voor alle vergrijpen voor militaire tribunalen gedaagd.

De generale staf heeft zijn bezwaren kenbaar gemaakt aan president Gül en hoopt dat deze zijn veto zal uitspreken. Door het militaire protest groeit de politieke spanning in Turkije tussen de republikeinse elite en de religieus geïnspireerde AKP-regering van premier Erdogan.

De nieuwe wet is bedoeld om de Turkse rechtsspraak op een lijn te brengen met de praktijk in de Europese Unie. Bovendien wil de regering met het initiatief de invloed van het leger op de politiek terugdringen. Dat is eveneens een harde eis waaraan Turkije moet voldoen om kans te maken op toetreding tot de EU.

Baanbrekend noemen liberalen de wet. Maar tegenstanders van de regering verwijten premier Erdogan dat hij in zijn machtsstrijd met het establishment alleen hervormingen doorvoert die zijn eigen machtspositie en die van zijn religieuze achterban versterken.

Er is sprake van een groeiend wantrouwen tussen de AKP-regering en de militairen. En de wet, die de civiele rechter de macht geeft om militairen te berechten die een staatsgreep beramen, vergroot dat wantrouwen verder.

Daarnaast gelooft premier Erdogan niet in de onpartijdigheid van de hoogste rechters. Dat is niet zo vreemd. Om politieke motieven eiste de hoogste aanklager bij het Constitutioneel hof de AK partij te verbieden.

Slechts met een stem verschil wezen de elf magistraten die eis af. De partij werd wel schuldig verklaard en was volgens het hof een ‘bolwerk van anti-seculiere activiteiten’ en er volgde een forse boete. Sindsdien voelt de AK partij zich de gijzelaar van de hoogste juristen.

De militairen voelen zich ook slachtoffer. Van wat zij een ‘lastercampagne in de media’ noemen. Van de nieuwe wet die een eind maakt aan hun immuniteit. En van de met de AK partij sympathiserende politie en aanklagers. Die hebben het gewaagd een aantal beroepsmilitairen in actieve dienst en enkele gepensioneerde generaals achter de tralies in vooraarest te zetten, omdat zij ervan worden verdacht komplotten te hebben gesmeed om de regering ten val te brengen.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch