Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Meppende man moet het zeggen met bloemen

25 jun
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

fft5_mf190169Istanbul  – Portier Hayrettin Cetintas, vader van zeven kinderen, moet zich in de rechtbank verantwoorden voor het regelmatig in elkaar slaan van zijn vrouw en zoon. “Ik sla haar, omdat ze niet erg behulpzaam is in het huishouden”, aldus Cetintas tegen de rechter in Diyarbakir.

Hoewel polygamie verboden is in Turkije is hij kortgeleden met een tweede vrouw getrouwd tijdens een islamitische ceremonie bij een imam. Cetintas klaagt dat zijn eerste vrouw steeds aan zijn hoofd zeurt en dat zijn tweede vrouw nooit problemen maakt.

Als de rechter hem vraagt of hij haar wel eens bloemen geeft, zegt de verdachte: “Ik weet niet wanneer ze jarig is en ook de datum van ons huwelijk weet ik niet. Ik heb haar nog nooit bloemen gegeven”.

De rechter besluit de zitting en veroordeelt Cetintas tot het elke week kopen van een boeket bloemen voor zijn eerste vrouw gedurende een periode van vijf maanden. Daarnaast dient hij vijf boeken te lezen over de opvoeding van kinderen.

Deze alternatieve straf lijkt onderdeel te zijn van een nieuwe trend bij de Turkse justitie. Kortgeleden kwam een vrouwelijk rechter in het noorden van Turkije met een ander opmerkelijk vonnis voor een man die zijn vrouw regelmatig sloeg en na een ruzie had opgesloten. Hij moest zijn excuses aanbieden aan zijn vrouw, dit op papier zetten en duizend flyers met zijn excuses rondbrengen in de wijk waar hij woont.

Daarnaast werd hij veroordeeld tot het planten van 50 jonge bomen. De man kreeg bovendien een proefperiode van vijf jaar. Als hij zijn vrouw opnieuw slaat, gaat hij de gevangenis in.

Deze alternatieve taakstraffen zijn een nieuw fenomeen in Turkije. Ze komen voort uit een aanpassing van de strafwet, die Turkije in 2005 doorvoerde in de hoop om op termijn lid te kunnen worden van de EU.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch