Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkije beschermt mishandelde vrouwen niet’

15 jun
2009
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

pinar_ilkkaracan_01Istanbul  – “De Turkse politie en justitie doen niets om mishandelde vrouwen te helpen. Daders moeten worden gestraft en slachtoffers moeten hulp krijgen, maar rechters, aanklagers en de overheid doen niets”.

Pinar Ilkkaracan maakt zich boos. Verontwaardigd zegt ze: “Al jaren brengen we dit onder de aandacht van de regering. Toch weigeren ministers actie te ondernemen”.

De psychotherapeut en voorzitter van de organisatie Vrouwen voor Vrouwenrechten in Istanbul reageert op de veroordeling van Turkije door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat oordeelde vorige week dat Turkije faalt in het beschermen van vrouwen. Verder stelde het vast dat ‘de algemene en discriminerende passiviteit van de Turkse justitie een klimaat creeert dat bijdraagt aan huiselijk geweld’. De 47 rechters maakten in hun vonnis melding van hun ‘ernstige bezorgdheid’ dat de Turkse autoriteiten ‘hun laksheid continueren’. Turkije werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 36.500 euro.

Het was voor het eerst dat een land werd veroordeeld wegens nalatigheid inzake de mishandeling van vrouwen. De zaak was aangespannen door Nahide Opuz (37). Zij en haar moeder werden meer dan tien jaar geschopt, geslagen en op andere manieren mishandeld door haar man. Een keer reed hij met zijn auto op hen in. Opuz en haar moeder klaagden vaak bij de politie. Twee keer moest hij een boete betalen. Na de moord op haar moeder kreeg hij 18 jaar.

Maar hij kwam meteen vrij in afwachting van zijn hoger beroep. De politie trok de bescherming van de vrouw al na drie dagen in.

Meltem Agduk, die voor de VN in Ankara werkt voor de rechten van vrouwen, noemt het ‘een belangrijk vonnis’. “Door deze veroordeling krijgen onze klachten eindelijk aandacht van de politici. Ook voor de ruim 300 rechters en aanklagers die ik les geef is dit nieuw ijkpunt om de praktijk te verbeteren”.

Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de vrouwen in Turkije regelmatig in elkaar wordt geslagen. Sinds 1998 heeft Turkije zijn wetgeving op het gebied van vrouwenrechten en huiselijk geweld aangepast aan de EU-criteria. “Het grote probleem is echter dat er alleen wat op papier is verbeterd”, aldus de activiste Pinar Ilkkaracan. “De regering heeft niet eens haar excuses aangeboden aan het slachtoffer”.

One Comment

  1. KiWi schreef:

    Ja dat is HET grote probleem in Turkije, wetten maken ( op papier ) en geen controle op de uitvoer hiervan.
    Er wordt met zo veel wetten en regels flink de hand gelicht in dit land, eenvoudig genoeg daar er geen structurele opvolging / controle op is. Het ontbreekt de Turken veelal aan doordacht denken en handelen en men verwacht dat na het op papier zetten van een wet ook een ieder hier aan gehoor geeft. Neen, dat zit helaas niet in hun cultuur verankerd, men is dagelijks bezig met alles wat wettelijk wordt voorgeschreven te omzeilen en zoveel mogelijk in eigenbelang te handelen. Leve de vrijheid !

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch