Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Leeuwen’ omarmen Rijkaard

11 jun
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul  – Geamuseerd en lichtelijk verbaasd kijkt Frank Rijkaard om zich heen. Honderden uitgelaten fans van zijn nieuwe club Galatasaray verdringen zich om hem aan te raken, kiekjes met hun mobieltjes te maken en hem sjaaltjes om zijn schouders te hangen in de clubkleuren rood en geel.

‘Hos geldiniz’ (welkom) wordt er geroepen. Rijkaard laat zich meevoeren door de duwende massa. Om zijn gesloten lippen speelt een flauwe glimlach.

De chaotische taferelen en het tumult in de aankomsthal van de Atatürk luchthaven in Istanbul zijn een voorproefje van wat de oud-trainer van Barcelona te wachten staat in het voetbalgekke Turkije. Als een gelouterde voetbalster en trainer laat hij het over zich heenkomen. Maar hij realiseert zich in die eerste uren op Turkse bodem ook hoe hectisch het in het Turkse voetbal aan toe gaat.

Het is vrijdagavond, amper een week geleden. In het bijzijn van de massaal toegstroomde media krijgt Rijkaard van voorzitter Adnan Polat een pen aangereikt en wijst manager Haldun Üstünel waar hij zijn handtekening moet zetten. Na het ondertekenen van het tweejarig contract noemt de Amsterdammer het een ‘eer en een uitdaging’ om bij de meest succesvolle club van Turkije aan de slag te gaan. “Dit is een grote club met een rijke historie. Turkije is een geweldig voetballand. We zullen de fans prachtig voetbal laten zien.’’

De prijzenkast van de oudste club van Turkije (1905) staat vol met bekers, schalen en medailles. In 2000 won Galatasaray als eerste en enige Turkse club de Uefa Cup in de finale tegen Arsenal en in dat jaar ook de Super Cup toen ze Champions League winnaar Real Madrid versloegen. Daarnaast werd Galatasaray 17 keer landskampioen. De laatste keer was vorig jaar. Dit seizoen eindigden de ‘leeuwen’ – zoals hun bijnaam luidt – op een uiterst teleurstellende vijfde plaats, op tien punten achterstand van rivaal Besiktas, dat kampioen werd in de Turkcell Süper Lig.

Het team heeft een tumultueus seizoen achter de rug. In februari verliet de Duitse trainer Michael Skibbe de club. Zijn opvolger, Bülent Korkmaz, een voormalige speler en aanvoerder van Galatasaray, kon de selectie evenmin tot een doelpuntenmachine smeden.

Daarom zijn de verwachtingen torenhoog. Rijkaard is binnengehaald als de redder van Galatasray. In de media wordt hij bewierookt als ‘De Legende’ en ‘De Eerste Hollandse Leeuw’. Zijn successen – als speler bij het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd, als deel van het gouden trio bij AC Milan en als prijzen veroverende trainer van Barcelona – worden hier breed uitgemeten.

Het optimisme van de fans is onwaarschijnlijk hoog. Op het forum van de website webaslan.com deden niet minder dan 40.000 supporters mee aan de peiling over de kansen op succes voor Rijkaard. Van hen is 94 procent ervan overtuigd dat Rijkaard succesrijk zal zijn. Niet eerder bezochten zoveel supporters in zo’n korte tijd de website. En de seizoenskaarten voor de nieuwe competitie vliegen de deur uit.

De afgelopen dagen bestudeerde de nieuwe trainer thuis de beelden van alle wedstrijden van het afgelopen seizoen. Gisteren was manager Haldun Üstünel bij Rijkaard in Amsterdam op bezoek om over het vertrek van spelers en nieuwe aankopen te overleggen. Volgens de krant Milliyet wil de club af van de vaak geblesseerde Hasan Sas (32), de enige overgebleven speler van het elftal dat de Uefa Cup won. Ook de aanvallende middenvelder Lincoln (30) zou op de nominatie staan om te vertrekken. De Braziliaan is een wispelturige speler, die de afgelopen maanden weer veel onrust veroorzaakte in de selectie.

Rijkaard zou Lincoln willen inruilen voor de jonge Mexicaanse international Giovani Dos Santos (20) van Tottenham Hotspur. Ook hij is een aanvallende middenvelder die Rijkaard nog kent uit zijn tijd als trainer bij Barcelona (2003-2008).

‘Heel het systeem gaat veranderen’ zo voorspellen de Turkse kranten. Verwacht wordt dat de oud-bondscoach van Oranje zijn zeer offensieve speelstijl bij Galatasaray zal introduceren. De spelers zullen 90 minuten druk moeten zetten en zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander spelen om hun overwicht in doelpunten uit te drukken. Daarvoor zal de conditie van de spelers flink omhoog moeten. Net als bij Barcelona zal Rijkaards assistent Johan Neeskens die taak in Istanbul op zich nemen.

Haast is geboden. Over een paar weken begint Galatasaray in het Duitse Bochum aan een trainingskamp en een toernooi als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tegenstanders zijn onder meer Bayer Leverkusen en de landskampioen van Egypte. En op 16 juli speelt Galatasaray de eerste van drie voorrondes om mee te kunnen doen aan de Uefa Cup.

Rijkaard is de zesde Nederlandse trainer die in Turkije aan de slag gaat. Guus Hiddink hield het in 1990 nog geen jaar uit bij Fenerbahce en Leo Beenhakker vertrok in 1995 al na drie maanden bij Istanbulspor.

De grote vraag is of Rijkaard de tijd krijgt om van de landskampioen van 2008 weer een winnend team te maken dat voor de hoofdprijzen gaat. Het Turkse voetbal is net als het Spaanse mediterraan: warmbloedig, emotioneel en ongeduldig. Maar in Turkije kookt de heksenketel, die het voetbal hier is, nog vaker over dan in Spanje.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch