Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘EU wil Turkije ontmantelen’

2 jun
2009
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

eu_turkey_flagIstanbul – Drie op de vier Turken is ervan overtuigd dat de Europese Unie er op uit is om Turkije te ontmantelen. En 72 procent meent dat de EU het christelijk geloof wil verspreiden in Turkije. Toch wil 57 procent van de Turken dat hun land volwaardig lid wordt van de EU.

Deze opvallende uitkomsten van een representatieve steekproef in 34 Turkse steden toont de haat-liefde verhouding aan die een meerderheid in Turkije heeft met de EU. Het bewijst bovendien dat er sprake is van een ‘ernstige geestelijke verwardheid’ in Turkije wat betreft de EU, aldus commentator Yusuf Kanli.

Kunnen we met dit soort opvattingen wel lid worden van deze club van democratieen en hervormingen doorvoeren die erop gericht zijn de normen en waarden van de EU in te voeren, zo vraagt hij zich af.

De overheid, de politieke partijen, de media en het onderwijs in Turkije geven te weinig informatie over de EU, zo blijkt uit de peiling van de Bahcesehir universiteit in Istanbul. Een op de vier Turken zei niet te weten of Turkije lid is van de EU.

De steekproef onder leiding van de politicoloogYilmaz Esmer onthulde eveneens dat de overgrote meerderheid van de Turken geen vertrouwen heeft in de EU. Van de ondervraagden zei 80 procent ervan overtuigd te zijn dat de EU Turkije nooit als lid zal accepteren, ook niet als het aan alle voorwaarden voldoet.

One Comment

  1. KiWi schreef:

    De Turken zullen eerst vertrouwen in zich zelf moeten krijgen voordat ze vertrouwen in andere ( Europa ) kunnen stellen. Door de politieke lijders ( niet leiders ) worden ze constant van links naar rechts geslingerd en zijn daarom ook kompleet stuurloos hetgeen natuurlijk heerlijk is voor deze politieke lijders. Het is ook goed te begrijpen dat deze mensen niet of nauwelijks vertrouwen hebben in hun toekomst met Europa. Ze hebben dit nog niet eens in hun eigen land. ( vanwege de constante politieke onrust ) En Turken met een visie voor de toekomst zijn er maar ( te ) weinig, de meeste hebben al moeite / zorgen genoeg voor de dag van morgen, laat staan dat je ook nog moet denken voor de dingen van overmorgen.
    Als je het dagelijkse nieuws zou kunnen volgen in Turkije weet je dat de kloof met Europa wel heel erg groot is en dat de Turkse cultuur zeker niet binnen de EU past. Een volk dat zich moeilijk aan regels / wetten weet te houden en vaak zelf het recht in eigen hand wilt houden. ( dat is wat men noemt de Turkse cultuur )

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch