Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

‘Turkse Aldi’ groeit dankzij Nederlander

18 mei
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn 9 reacties

simons-ceo-bimIn: FEM Business & Finance

Het uitzicht op de Bosporus is vanuit zijn penthouse fabuleus. Jos Simons (63), de ceo van de beursgenoteerde Turkse supermarktketen Bim, draait nog een sigaret van zijn Samson shag en nipt van zijn glas rode wijn.

De voormalig directeur van Aldi in Nederland sprak in 2001 af dat hij hooguit vier jaar leiding wilde geven aan prijsbreker Bim. Inmiddels zit hij er acht jaar. En aan alles is te merken dat hij geniet. Van de stad Istanbul, van zijn werk en van het succes van zijn aanpak in de hard discount, die zijn specialisme is.

Het Turkse bedrijf had 620 winkels toen hij arriveerde, maar ‘het stond nog in de kinderschoenen’. Hij had het gevoel dat zijn sturende hand de discounter kon stroomlijnen en dynamiek kon geven. Dat is gebeurd. “Eind dit jaar komen we uit op ongeveer 2650 winkels in heel Turkije”, zegt hij met gepaste trots.

Van de crisis heeft Bim geen last. Integendeel.

“Er komen juist meer klanten naar onze winkels”, zegt Simons glunderend. “Mensen die normaal bij de full-service supermarkten als Migros en hypermarkten zoals Carrefour komen. Dat komt natuurlijk door het prijsvoordeel dat wij bieden. Op dit moment is het prijsverschil tussen supermarkt Migros en ons 40%. Het is duidelijk dat die nieuwe klanten niet naar ons komen, omdat ze slim zijn maar omdat ze gewoon moeten. Het negatieve aan de crisis is dat de gemiddelde aankoop per klant naar beneden gaat. Afgelopen jaar zijn we 42% in omzet gegeroeid. Daarvan is 20% te danken aan de 550 nieuwe winkels, die we vorig jaar openden. Die andere 20% is omzetgroei in de oudere winkels.”
Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten rooskleurig. “We verwachten een omzetgroei van rond de 30%.”

Het feit dat er door de crisis meer mensen boodschappen doen bij Bim, bevestigt voor velen het beeld dat de Turkse prijsvechter vooral een winkel is voor mensen met weinig geld. Simons nuanceert dat beeld.

“Dat is hetzelfde verhaal als vroeger met de Aldi in Nederland en Duitsland. Je hebt natuurlijk geen enkele service in zo’n winkel. De enige service die we bieden is de laagste prijs voor de beste kwaliteit. Dat is heel simpel. Als je zo’n winkel voor de eerste keer ziet, denk je ‘dat is voor de wat armere mensen’. In Europa staan er voor de Aldi’s ook BMW’s en Mercedessen geparkeerd. Dat begint hier in Turkije ook te komen. Het is bij velen toch een soort vals schaamtegevoel om bij een discounter te gaan kopen. Ik kan me van mijn tijd bij Aldi nog herinneren dat er mensen kwamen die zeiden ‘ik kom wel naar de Aldi, maar ik wil niet dat mijn buren het zien’. Echte marktsegmentering is in Europa al veel minder. We zien een klant bij de Bijenkorf winkelen en een uur later lopen ze bij Zeeman. Ik ben 40 jaar geleden bij de Hema begonnen en daar had je dat vals schaamtegevoel aanvankelijk ook. Dat heeft zijn tijd nodig, maar dat zie hier langzaam ook verdwijnen. Als je 40% kunt besparen op je wekelijkse uitgaven voor levensmiddelen door naar Bim te gaan, dan ben je gek als je het niet doet.”

Bim slaat onder leiding van Simons zijn vleugels uit over de grenzen. In april opende de Turkse prijsvechter zijn eerste winkels in Marokko. Waarom Marokko?

“Ik heb een heleboel landen bezocht voor we die stap namen. Ik heb ook Bulgarije bekeken, Griekenland bezocht. Maar aangezien dat lidstaten zijn van de EU komen al die Duitse supermarkten daar, net als in Polen en Roemenie. Om daar met de Duitsers de concurrentie aan te gaan heeft voor mij weinig zin. Dus hebben we gekeken naar andere landen die voor een Turkse discounter interressant kunnen zijn. Ik ben bij voorbeeld in buurland Iran geweest. Een prima land. Ik was erg verrast over hoe hoog ontwikkeld en modern het is. Een grote markt van 70 miljoen inwoners. Maar eerst moet daar de politieke situatie gestabiliseerd zijn. Daarna zijn we naar Egypte, Algerije en Tunesie geweest. We hebben alles tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk gekozen voor Marokko. Het land zit op het niveau van Turkije 15 jaar geleden. De klanten daar zijn al gewend aan moderne retail. Er zitten al wat Fransen. Carrefour bijvoorbeeld. Vooral hypermarkten. En dan veel kleine kruideniers. In het middensegment zit helemaal niets. In dat gat duiken wij nu. We hebben er grote verwachtingen van. Eind dit jaar zullen we er zo’n 50 winkels hebben. Over een jaar of vier moeten dat er 250 a 300 winkels zijn.”

Aan verdere expansie wordt al gedacht. “Maar ik doe het graag stap voor stap”, aldus Simons. “Ik wil nu eerst eens kijken hoe de ontwikkelingen in Marokko gaan. Als we geleerd hebben van onze fouten – die we zeker zullen maken – gaan we over een jaar of twee onze volgende stap maken.”

9 Comments

 1. Hallo jos.
  Mag ik jos zeggen.?? Ik hoop het wel.
  Wij zijn hollandse tomaten telers. Van seker domates
  in antalya. ik heb je naam en contact met Bim ,van
  Flynt.wij zoeken hier een serieuze klant voor 20ton per week.
  Met evt een concept in het schap. zie website.
  Zou je het leuk vinden het contact te leggen.

  Je kan me ook bellen 0653739322

 2. Geachte heer Simons,

  Fantastisch wat u allemaal met een goed team van medewerkers voor elkaar heeft gekregen in Turkije.
  Wij als goed partner van heel retailland in Nederlanden daarbuiten , zijn ook volop bezig in Turkije om daar zaken mee te doen.En daarom de vraag kan ik u misschien vanaf woensdag aanstaande persoonlijk ontmoeten,om te praten over retail producten PL kruiden etc.?
  Het zou heel erg fijn zijn u te ontmoeten.U kunt mij breiken op telefoonnummer +31653148722.

  Met vriendelijke groet,
  Verstegen Spices & Sauces
  Koos van der Vlies

 3. Robert de Gier schreef:

  Geachte heer Simons

  Wij zijn Nederlanders en op zoek naar gecondenseerde melk in blik. Wij wonen in Turkije en kunnen dat nergens vinden, ja 1 keer een jaar geleden bij de Kipa in Kusadai. Is het mogelijk dat Bim ook zoiets in zijn assortement op neemt? want er zijn heel veel buitenlanders die er naar op zoek zijn en misschien wat meer producten uit Europa met name Nederland? Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten,

  Robert de Gier

 4. Gerry Vogelenzang schreef:

  Geachte heer Simons,

  Met veel interesse uw artikel gelezen.
  Mijn schoonzoon was voor zaken in Marokko en vertelde enthousiast over Bim en zijn bevindingen waren zeer positief.
  Is uw bedrijf beursgenoteerd en zo ja hoe kan ik eventueel hierin beleggen?
  Gaarne uw reactie.
  Vriendelijke groet
  Gerry Vogelenzang

 5. Akram Tounsi schreef:

  Geachte heer Simons,

  Mijn naam is Akram Tounsi en ben van Marokkaanse afkomst.

  Via deze weg wil ik u vragen of geintresseerd bent in een BIM locatie?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,
  Akram Tounsi

 6. Tony schreef:

  Super aandeel
  http://www.reuters.com/finance/stocks/chart?symbol=BIMAS.IS

  Turken zijn slim een Moskee bijv in Ankara staat op een A1 locatie, wat doen ze ze bouwden gewoon een soort AH onder deze moskee..

 7. Robert Hoedt schreef:

  Beste Jos,

  Een prachtig verhaal. Daar zouden wij ook graag een steentje aan bij dragen met onrealistisch concept voor optische producten zoals leesbrillen, zonnebrillen, contactlenzen enz. Waar in de organisatie kunnen wij het best een introductie achterlaten ? Evengoed goede zaken en geniet van de pracht van de Bosporus,

  Mvrgr
  Robert Hoedt
  Benninga.com

 8. aziz schreef:

  Geachte heer Simons,

  Mijn naam is abdel ben aziz en ben van Marokkaanse afkomst.

  Via deze weg wil ik u vragen, ik ben echt geintresseerd in een BIM locatie, in marokko pandt die heb ik -/+ 800m2

  Ik hoor graag van u.
  rhenen30@hotmail.com

  Met vriendelijke groet,
  Abdel

 9. Henk José schreef:

  Geachte heer Simons,

  Met veel interesse uw artikel gelezen, over succesvol gesproken!

  Export Proof onderzoekt de mogelijkheden voor de succesvolle introductie van
  kaassoorten in zeer diverse uitvoeringen, zo’n 2500 in totaal.
  Onze opdrachtgever is een Nederlandse groothandel/producent, rees zeer succesvol op de Europese markt, met name in Duitsland.
  Onze opdracht spitst zich toe op het vinden van de juiste contacten/distributiekanalen/supermarktketens om de introductie van hun producten op zich te kunnen nemen.
  Wellicht zijn er mogelijkheden bij de BIM groep.
  GraagI zou ik met u in contact komen om over dit project van gedachten te wisselen en de mogelijkheden tot samenwerking onder de loep te nemen.
  Ik verzoek u dan ook contact met mij op te nemen.
  Mijn telefoonnnummer is 0031-6-51803206, mijn e-mail adres luidt:
  henk@exportproof.nl

  Ik zou het op prijs stellen, uw reactie binnenkort te mogen ontvangen.

  Met vriendelijke groet,

  Henk José.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch