Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Koerdisch verlovingsfeest eindigt in bloedbad

6 mei
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

Istanbul – Een verlovingsfeest in het Koerdische zuidoosten van Turkije is geeindigd in een boedbad. Zeker vier gemaskerde mannen met semi-automatische wapens schoten 44 feestgangers in het dorpje Bilge in koelen bloede dood. Onder de slachtoffers bevinden zich 16 vrouwen en zes kinderen. Acht verdachten zijn met hun wapens gearresteerd, zo maakte minister Besir Atalay (Binnenlandse Zaken) bekend.

Bloedwraak tussen families is volgens de politie de aanleiding voor het ongekende familiedrama. Op het conservatieve en arme platteland van zuidoost-Turkije bestaan hechte stamverbanden en een taaie traditie van bloedwraak. Wapens zijn er in overvloed.

Premier Erdogan veroordeelde de aanval tijdens een vergadering van zijn fractie in het parlement in Ankara. Hij zei dat het niet ging om een terreuraanslag van de Koerdische PKK. Hij deed een beroep op leerkrachten, media en opinieleiders in de regio om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat er een eind komt aan dergelijke familiedrama’s.

“Geen enkele traditie kan een dergelijke moordpartij rechtvaardigen”, aldus Erdogan.

Ook de Turkse president, Abdullah Gül, kritiseerde de slachtpartij in harde bewoordingen. Hij onderstreepte dat het de hoogste tijd is om een eind te maken aan achterlijke tradities als bloedvetes.

De aanval gebeurde tijdens de verlovingsceremonie van de dochter van Cemil Celebi, een voormalig dorpshoofd, die het bloedbad met schotwonden overleefde. Zowel het verloofde stel als de imam die die voorging in de plechtigheid kwamen om het leven.

Er waren 200 gasten aanwezig.

Minister Besir Atalay (Binnenlandse Zaken) maakte bekend dat enkele van de gearresteerde verdachten dezelfde achternamen hebben als die van de slachtoffers. “Volgens de eerste aanwijzingen was de aanleiding ruzie in de familie in het dorp”.

CNN-Türk meldde dat de aanval te wijten was aan de jaloezie van een van de aanvallers die zelf wilde trouwen met de jonge vrouw die zich verloofde met een man uit Diyarbakir.

Plaatsvervangend gouverneur Ferhat Özen veronderstelde dat het motief voor de aanval een vete is tussen rivaliserende dorpswachters die sinds 1985 door het leger van wapens worden voorzien om de strijd aan te binden met de Koerdische rebellen van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK). In het zuidoosten zijn zeker 57.000 van deze goed bewapende dorpswachters actief.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch