Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Zelfmoordaanslag extreme-links verijdeld in Ankara

30 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

hikmet-sami-turk-01Istanbul  – Lijfwachten van een voormalige Turkse minister Hikmet Sami Türk hebben gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara een zelfmoordaanslag door een vrouw verijdeld.

De vrouw, die lid is van de extreem-linkse organisatie DHKP-C, deed zich voor als een student en benaderde de ex-minister van Justitie die op weg naar de rechtenfaculteit van Bilkent universiteit.

Een van de lijfwachten van Hikmet Sami Türk overmeesterde de vrouw, Didem Akman, voor ze alle explosieven op haar lichaam tot ontploffing kon brengen. Slechts een van de explosieven ging af waardoor de terroriste verwondingen opliep. De lijfwachten slaagden erin de andere ontstekingsmechanismes te deactiveren. Een tweede terrorist, Onur Yilmaz, die een zelfmoordaanslag wilde plegen, werd opgepakt.

De vrouw werd drie keer eerder gearresteerd wegens lidmaatschap van de Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front (DHKP-C). Zij heeft acht maanden in de gevangenis gezeten.
De groepering voerde vooral aanslagen uit op militairen, politici en ondernemers. De meeste activisten wonen in het buitenland, vooral in Nederland, Belgie, Duitsland en Italie.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn er zeker honderd politieagenten en soldaten gedood door militanten van de DHKP-C. De bloedigste aanslag was in september 2001 toen een van hen zichzelf en drie omstanders om het leven bracht in het centrum van Istanbul.

De voormalige minister ontving regelmatig bedreigingen dat hij vermoord zou worden als vergelding voor zijn rol bij het neerslaan van een gevangenisopstand onder leiding van DHKP-C in December 2000.
De gedetineerden protesteerden toen met hongerstakingen tegen de modernisering van het gevangenissysteem waar gevangenen met hooguit drie mensen op een cel zouden verblijven. Tot dan toen kende Turkije vooral het ‘slaapzalen’-systeem, waarbij talloze gevangenen in grote zalen gehuisvest zijn en voor een groot deel zonder controle van bewakers leven.

De toenmalige minister van Justitie, Hikmet Sami Türk, zei toen dat de opstand vanuit het buitenland werd gecoordineerd. Via mobiele telefoons zouden de hongerstakers in verbinding hebben gestaan met leiders van de DHKP-C in Nederland en België. Bij het neerslaan van de opstand vielen bijna 30 doden. Zeker 17 gevangenen zouden zelfmoord hebben gepleegd door zelfverbranding. De overigen kwamen om bij vuurgevechten met de paramilitaire politie.

Begin deze week vielen er drie doden bij een langdurig vuurgevecht in Istanbul tussen tientallen leden van de Turkse anti-terreur eenheid en leden van een extreem-linkse terreurgroep. Veiligheidsdiensten brengen de toegenomen activiteit van linkse extremisten in verband met het naderen van de Dag van de Arbeid op 1 mei.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch