Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Doden bij vuurgevecht met radicaal-links in Istanbul

28 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er is 1 reactie

1-mei-postersIstanbul  – Bij een spectaculair vuurgevecht in Istanbul tussen tientallen leden van de Turkse anti-terreur eenheid en leden van een extreem-linkse terreurgroep zijn gisteren drie doden gevallen. Een politieman, een voorbijganger en een van de linkse militanten vonden de dood. Zeven politiemannen en een cameraman raakten gewond door rondvliegende kogels en scherven van de ontploffende handgranaten, die de terroristen naar de politie gooiden.

De politie schoot met automatische vuurwapens en traangasgranaten terwijl helikopters van de politie boven de flat vlogen. De militanten schoten eveneens met wapens van zwaar kaliber.

Het vuurgevecht in Bostanci, een welgestelde wijk in het Aziatische deel van Istanbul, brak uit aan het eind van een omvangrijke politieoperatie op 60 verschillende plaatsen tegen schuilplaatsen van de extreem-linkse organisatie ‘Revolutionaire Hoofdkwartier’.

Militanten van de ondergrondse groep waren van plan om ‘binnenkort sensationele aanslagen’ te plegen, aldus de gouverneur van Istanbul.

In het appartement waar de terroristen zich schuilhielden vond de politie explosieven, munitie, booby traps en wapens.

Tijdens de razzia’s die de politie tegen de ochtend begon, werden in totaal 38 verdachten gearresteerd. Zij zouden lid zijn van of banden hebben met de extreem-linkse organisatie, de separatistische Koerdische partij PKK en extremistische islamitische groepen.

De grootscheepse politie-operatie komt aan de vooravond van de viering van de Dag van de Arbeid op 1 mei wanneer de bijeenkomsten van de vakbonden, communisten, sociaal-democraten en andere linkse en anarchistische groepen meestal uitlopen op gewelddadige confrontatties met de politie.

Het Turkse parlement heeft net een wet aangenomen om van 1 mei een nationale feestdag te maken. Dat is een belangrijke overwinning voor links in Turkije, maar gaat volgens hen niet ver genoeg. Het is namelijk nog steeds verboden om bijeen te komen op het Taksim plein van Istanbul, waar alle belangrijke herdenkingen en feesten worden gehouden.

Op 1 mei 1977, toen zich een half miljoen linkse Turken hadden verzameld op het Taksim plein, werd er van twee kanten op de massa geschoten. Er vielen zeker 42 doden; vier door kogels en de rest werd in de paniek onder de voet gelopen. Niemand is ooit veroordeeld voor het bloedbad van Taksim. Sindsdien is het voor links verboden om hun kameraden te herdenken op het Taksim plein.

One Comment

  1. Kindle schreef:

    It can be somewhat etcxiing for me to study the submit. Thanx for it. I like these themes and every little thing connected to them. I’d personally prefer to go through somewhat additional quickly.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch