Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Turken en Koerden zijn broeders

24 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn 3 reacties

(WEBLOG ISTANBUL)

FOTO © SLAWOMIRA KOZIENIEC
Gisteren had ik zo’n honderd Turkse vrouwen om me heen. In een leuk restaurant op een van de Prinseneilanden voor de kust van Istanbul. Vrouwen van alle leeftijden. De meesten modern gekleed, maar ook een tiental met hoofddoeken die volgens de laatste islamitische mode waren geknoopt.koerden

Allemaal activistes en gemeenteraadsleden van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Een partij die zich sociaal-democratisch noemt, maar helaas vaker optreedt als megafoon van de generaals dan van de zwakken in de samenleving.

De dames hadden wat te vieren en ik mocht als enige journalist meefeesten. De lunch was ter ere van de stemmen die hun CHP had gewonnen (van 21 naar 23 procent) bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand. Ook waren ze in jubelstemming, omdat de door hen gehate AKP van premier Erdogan was gezakt van 47 naar 39 procent. ‘Een eerste waarschuwing voor de AKP’ noemde mijn tafeldame de uitslag, en een ‘goed begin van onze strijd tegen de contrarevolutie van de AKP die de seculiere beginselen van Mustafa Kemal Atatürk ondergraaft’.

De peptalk in de jubelspeeches zweepte de vrouwen bijna evenveel op als de opwindende muziek uit de boxen. Vrouwen stonden op en begonnen als buikdanseressen met heupen en borsten te schudden, ondertussen schalks naar mij glurend. Veel meer sloten zich aan om op Koerdische manier naast elkaar te dansen.

Vreemd dacht ik. De CHP heeft namelijk niets met Koerden. In het Koerdische zuidoosten krijgt de CHP daarom geen poot aan de grond.
‘Turken en Koerden zijn broeders’, zei mijn overbuurvrouw ter verklaring van hun enthousiasme voor de Koerdische dans, ‘en als sociaal-democraten zijn we voor gelijke rechten van alle burgers in Tukije’.

In die trant uitte ook premier Erdogan zich bij de opening begin dit jaar van de publieke zender TRT-6, die 24 uur in het Koerdisch uitzendt.

Mooi, die uitingen van love en peace. Eindelijk respect voor de taal en cultuur van de Koerden, zou je denken. Maar zo gaat dat hier niet. Het verbod op het gebruik van Koerdisch in het openbaar is onder druk van de EU weliswaar versoepeld, maar nog niet opgeheven. In 1991 stond heel Turkije op zijn kop toen Leyla Zana in het parlement na de tekst van haar beëdigding een zin sprak in het Koerdisch: “Ik leg deze eed af voor de broederschap tussen het Koerdische en het Turkse volk”. Haar Koerdische partij werd verboden en zij verdween als ‘landverrader’ voor tien jaar achter de tralies.

Toen een Koerdische parlementarier een paar maanden geleden iets in het Koerdisch zei, kwam in het verslag te staan dat hij ‘een niet bestaande taal’ sprak. En toen de Koerdische voorzitter in het parlement zijn fractie toesprak in het Koerdisch werd de rechtstreekse tv-uitzending gestaakt. Koerdische gevangenen krijgen nog steeds extra straf als ze hun moedertaal gebruiken. Tijdens verkiezingescampagnes mogen politici hun kiezers niet in het Koerdisch toespreken.

Veel Turkse rechters vinden vrijheid van meningsuiting nog steeds een moeilijk te pruimen recht. De Koerdische zender Gün TV, die sinds 2005 vier uur per week in het Koerdisch mag uitzenden, wordt daarom om de haverklap gesloten. En deze week kregen twee Koerdische burgemeesters celstraffen van tien maanden, omdat ze het hadden gewaagd leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK ‘guerrillastrijders’ te noemen.

Veel ultra-nationalistische Turken vinden elke Koerd een ‘landverrader’ en een ‘terrorist’. Van 1988 tot 2000 werden er 9.719 Koerdische ondernemers, schrijvers en andere burgers in het zuidoosten door doodseskaders ontvoerd, gemarteld en vermoord. De meesten zijn nooit teruggevonden. Pas nu worden er onderzoeken gestart en verdachten gearresteerd.

Hoewel premier Erdogan een jaar geleden in Duitsland tegen Turkse migranten zei dat ‘assimilatie een misdaad tegen de menselijkheid is’, wordt diezelfde assimilatie nog steeds aan de Koerden opgedrongen.
Mijn dames van de ‘sociaal-democratische’ CHP die eerst verklaarden dat ‘Koerden en Turken broeders zijn’, winden zich enorm op wanneer ik ze eraan herinner dat de EU vindt dat Turkije deze minderheid fatsoenlijk dient te behandelen. “Spanje heeft toch ook problemen met zijn Baskische minderheid? Daar hoor ik de EU nooit over”, zegt een van de dames verontwaardigd. “Wat Turkije betreft wordt er altijd met twee maten gemeten”.

Ik begrijp het niet meer. De dames zijn ‘voor gelijke rechten voor alle burgers in Turkije’, maar als de EU hen daar een handje bij wil helpen, vinden ze dat Turkije gediscrimineerd wordt.

De Basken mogen sinds 1979 weer onderwijs geven in het Baskisch. Een jaar later kregen ze een eigen regionaal parlement en werd Baskisch erkend als de tweede officiële taal in de Baskische provincies. Als Turkije dat ook voor zijn Koerden regelt, zullen de CHP-dames op dat punt geen last meer hebben van de EU.

3 Comments

 1. Marc schreef:

  25/04/09
  Nooit gedacht dat zo’n stukje als dit mij zo een gevoel van opluchting kon geven.
  Eindelijk iemand die zich niet alleen maar laat afschepen met mooie woorden, maar kijk heeft op de werkelijkheid. Hulde !!

 2. Marc schreef:

  25/04/09

  Een artikel dat de werkelijkheid omschrijft. De Koerden worden geaccepteerd in Turkije, zolang zij zich gedragen hoe de Turkse staat dat wilt.
  Roddeljournalistiek, jij gebruikt drogredenen.
  De Koerden zijn niet, zoals de Marokkanen, geemigreed. Ze hoeven zich niet aan te passen. Zij wonen daar al eeuwenlang. Bovendien hebben de Koerden meegevochten in het onstaan van het huidige Turkije.

 3. Sevim schreef:

  Wat jullie niet zien is dat de Koerden hier in Turkije een ‘ras’ zijn zoals vele andere rassen die we hebben: Çerkez, Laz, Gürcü, Grieks sprekende Trabzoner’s (wat ik zelf ook ben) maar deze zijn geen nationalen!! De Türkse nationaliteit is Türks, zoals die van Nederland Nederlander is. De Friesen zijn ook Nederlanders, zoals de Walloniers en Vlamen Belg zijn. Maar de Koerden vertikken het om dit te accepteren en tevens vertikken het om de nationale taal te leren!! Nederland heeft ook maar 1 nationale taal en Friesen zijn verplicht om die te leren. Wat daar heel normaal wordt geaccepteerd wordt hier als discriminatie gezien met de motto “wij zijn zo objectief”!! Amerika bestaat uit verschillende achtergronden die eeuwenlang (net als de Koerden hier) daar wonen. Maar iedereen is Amerikaan en de nationale taal is Amerikaans met Spaans als tweede grootste vanwege de vele Spaanstalige. Maar toch is er geen staat die alleen maar Spaans spreekt en waar ze het vertikken om Amerikaans te leren. De houding van vele Europeanen is “ach die arme Koerden” En hoe arm ze zijn, hier in Istanbul hebben ze de meeste ondernemingen en zwarte markt onder controle. Kijk alleen maar naar Beyoğlu en onderzoek de aantaal Koerden die daar zijn en werken. De Koerden thuis is een feodaal probleem waar de rijke landlords (aşiret ağaları) niet willen dat hun stam, groep, die tot hun “behoort” rijk wordt want ze hebben hun stemmen nodig om in het Parliament te komen. Deze ağa Koerden gooien met geld tijdens hun bruiloften, waar kilos van goud aan de bruid wordt omgedaan. Maar zien jullie Eurpeanen deze tegestrijd? Tuurlijk niet!! Onderzoek in wiens handen de handel in drugs, geweren en vrouwen zijn?? Turken? Dan worden ze wel naar hun nationaliteit genoemd maar niet naar hun ras “Koerden”!! Maar wie verteldt ik wat zoals we in het Turks zeggen, jullie schrijven en beweren toch wat jullie aanstaat met jullie kop in het zand!!!

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch