Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Principe-akkoord tussen Turkije en Armenie

23 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

match_armenie_turkije_sept_2008_ISTANBUL – Amper 24 uur voor de internationale herdenking van de Armeense genocide hebben de aartsvijanden Turkije en Armenië een principe-akkoord gesloten over het opwarmen van hun kille relatie.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met instemming op het bereikte akkoord waarover in het afgelopen jaar in het diepste geheim werd onderhandeld in Zwitserland.
In Washington verwelkomde de woordvoerder het initiatief tussen de twee buurlanden die al sinds de massaslachtingen door Turken en Koerden onder Armeense burgers in 1915 in onmin met elkaar leven. Woordvoerder Robert Wood drong er bij beide bondgenoten op aan dat de normalisering van de betrekkingen verder gestalte moet krijgen zonder voorwaarden vooraf en binnen een redelijk tijdsbestek.

“Wij doen een beroep op Armenie en Turkije om verder te gaan op de ingeslagen weg. Wij zien er naar uit om met beide regeringen samen te werken aan het proces van normalisering om zo vrede, veiligheid en stabiliteit in heel de regio te bevorderen.”

Bijzonderheden over het beginselakkoord waren gisteren nog niet voorhanden.

De buurlanden hebben geen diplomatieke betrekkingen en sinds 1993 is de grens tussen Turkije en Armenië gesloten uit solidariteit met Azerbeidzjan dat een vijfde deel van zijn grondgebied verloor na een militaire invasie door het Armeense leger.

Vorig jaar werd voorzichtig een begin gemaakt met een toenadering tussen het christelijke Armenie en het islamitische Turkije. De Turkse president Abdullah Gül aanvaardde een uitnodiging van zijn Armeense ambtgenoot en was in september aanwezig in het voetbalstadion van de Armeense hoofdstad Jerevan bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Armenië en Turkije.

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch