Artikelen:
Geniet van Istanbul met Marc Guillet

Een gat in de Turkse IT-markt

20 apr
2009
Door: Marc Guillet
Er zijn nog geen reacties

In: Ondernemen!

Crisis? Welke crisis? De Nederlandse ondernemer Joost Zuurbier van het IT bedrijf Dot TK verwacht dit jaar jaar juist een enorme groei van zijn bedrijf in Turkije.my

Hoewel ook hier iedereen het zuiniger aan moet doen, zullen potentiele klanten niet lang aarzelen om zijn product te kopen. Waarom niet? Het is goedkoop. Er zit geen papieren rompslomp aan vast. En het is direct beschikbaar, zonder de gebruikelijke wachttijd van drie weken bij de concurrentie.

De ingenieuze ondernemer uit ‘Hollanda’ heeft een gat in de snel groeiende IT-markt van Turkije ontdekt. Zuurbier verkoopt in Turkije domeinnamen die niet eindigen op .com of .tr maar op het veel beter naar Turkije verwijzende .tk. Een afkorting die ook door Turkish Airlines wordt gebruikt voor zijn vluchten en door de Verenigde Naties.

De internationale toezichthouder voor het registreren van domeinnamen had bij het toewijzen van de landendomeinnamen .tr gekozen voor Turkije. Negentig procent van de geregistreerde domeinnamen in Turkije gebruikt echter het generieke .com als achtervoegsel in plaats van het landenspecifieke .tr. Bovendien zijn er onder de huidige 26,5 miljoen internetgebruikers in Turkije nog maar 850.000 domeinnamen geregistreerd. Dat is nog geen 4 procent. In Nederland heeft bijna een op de drie internetgebruikers een website. IT-ondernemer Zuurbier ziet dus een enorm groeipotentieel in Turkije voor zijn domeinnaam Dot TK.

Het ziet er veelbelovend voor het business model van de jonge ondernemer die bestuurlijke informatiekunde studeerde. Net als Hotmail en later Gmail wilde hij ook een websitemodel om inkomsten te genereren. “Wij wilden een licentie van een kleine top-level domeinnaam en kwamen uit op TK die was toegekend aan drie atollen in de Stille Oceaan met de naam Tokelau.”
De exotische eilanden hebben maar 1268 inwoners en maken onderdeel uit van Nieuw Zeeland. Toen Zuurbier daar in 2003 met een boot vanaf Samoa arriveerde bleek dat de eilanden maar vier telefoonlijnen hadden en nog geen aansluiting op internet.

Na het overtuigen van het hoofd van de eilanden dat het beoogde bedrijf Dot TK inkomsten betekende voor de inwoners werd het contract getekend. Inmiddels komt een vijfde van de jaarlijkse inkomsten van de eilanden van Dot TK, waarin zij aandeelhouder zijn.

Zuurbier wil de nummer een worden op de Turkse markt voor domeinnamen. De groei in de eerste zes maanden is veelbelovend. Van nul naar 20.000 Dot TK gebruikers. Eind dit jaar verwacht hij dat de teller ruim boven de 400.000 zal staan.

Mijn Turkse vrienden noemen zijn opmerkelijke initiatief, met jaloezie in hun stem, het product van ‘die typische Hollandse innovatiedrang’.

Marc Guillet
Istanbul

Reageren
*

Dordtse Deniz mag al een jaar Turkije niet uit: ‘Ik hoop op vrijspraak’

Duizenden Turken beboet voor roken in auto, maar aantal rokers neemt nauwelijks af

Horendol van ongevraagde verkooptelefoontjes

Animo mkb-ondernemers voor Turkije daalt dramatisch